Sfaturi care te ajută să-ți creezi o stare plină de energie pozitivă

0

Ai reflectat vreodată asupra faptului că starea ta de spirit influențează cine ești, ce faci și ce ai în acest moment? Starea ta mentală are un impact direct asupra nivelului tău de performanță: sentimentele de tristețe sau lipsa de interes influențează atât viața ta personală, cât și cea profesională.

Starea ta emoțională este un indicator care poate fi asociat nu doar cu performanța, ci și cu o stare generală de bine, pe care unii o numesc chiar fericire.

La ce ajută să-ți creezi o stare mai bună

  1. Să fii mai fericit!
  2. Să ai un time management mai bun!
  3. Să generezi rezultate profesionale remarcabile!
  4. Să-ți atingi obiectivele!
  5. Să muncești mai eficient cu rezultate mai bune!
  6. Să ai o viață personală mai bună!

Gândurile noastre influențează starea noastră. Imaginează-ți acțiuni legate de cuvintele: deprimare, crimă, eșec. Cum te simți acum? Aceste cuvinte nu inspiră o stare pozitivă. Creierul tău reacționează puternic la informațiile primite, afectând întregul organism.

Fiecare gând este ca o sămânță plantată: cu cât ai mai multe gânduri negative, cu atât acestea vor crește, iar starea ta va fi afectată în consecință. Gândește-te la momente fericite din viața ta, la persoanele dragi, imaginează-ți cele mai plăcute lucruri și vizualizează în gând cuvinte precum: împlinire, bucurie, iubire, recompensă, încredere, succes, realizare, energie pozitivă, fericire, etc. Aceste cuvinte, de obicei, îți vor aduce o stare mai plăcută decât cea anterioară.

Sfatul 1- Pune stăpânire imediat pe gândurile tale!

În termeni de parabolă se spune că avem uneori creierul mai prost decât stomacul. Ce vrea să spună această idee? Această idee subliniază faptul că uneori creierul nostru nu este la fel de selectiv ca stomacul în procesul de filtrare a informațiilor. Stomacul reacționează imediat la substanțele dăunătoare, respingându-le printr-o reacție fizică vizibilă.În schimb, creierul nu are un mecanism similar și procesează tot ce primește, indiferent de natura informației.

Descoperă și: Zece sfaturi pentru a aduce Feng Shui în casa și în viața ta

Sfatul 2 – Stopează „dialogul intern negativ”

Acest dialog intern negativ, poate să fie extrem de dăunător. Nu ne referim la analiza constructivă sau gestionarea riscurilor, ci la scenarii și situații imaginate care nu aduc nimic benefic.

De exemplu, atunci când ne repetăm în minte că nu suntem suficient de buni sau că nu vom reuși, distrugem încrederea în noi și nu ajungem nicăieri.

Acest tip de dialog intern ne poate împiedica să acționăm și să fim productivi, lăsându-ne într-o stare de tristețe, depresie sau furie. Important este să recunoaștem acest dialog negativ și să îl oprim, urmând apoi să luăm măsuri concrete pentru a ne îmbunătăți starea și a progresa.

Sfatul 3 – Crează-ți un dialog intern constructiv

Dialogul intern de care vorbeam mai devreme poate fi întrerupt pur și simplu, iar ca ajutor suplimentar poate fi înlocuit imediat cu unul care să te pună într-o stare pozitivă, respectiv proactivă. Astfel, poți să-l înlocuiești cu întrebări sau afirmații precum:

  • cum ar fi dacă s-ar putea?
  • ce soluții ar mai fi?
  • alții cum au reușit?
  • merită să-mi consum energia cu acest gând?
  • cred că aș putea să văd partea pozitivă și să-mi învăț lecția?
  • sunt momente în care am avut încredere!
  • poate sunt și intenții pozitive la mijloc!

Poate inițial ai considerat că legătura dintre gând și emoție este puțin forțată, însă acum realizezi tot mai clar că gândurile negative îți epuizează energia, provocând un consum uriaș, pe când gândurile pozitive te încarcă cu energie, ca și cum ai fi conectat la priză.

Alegerea de a avea gânduri negative și demotivante este ca și cum ai renunța să te alimentezi cu energie, să-ți tai sursa de putere. În schimb, poți opta să te alimentezi constant cu gânduri pozitive, dacă îți dorești să obții rezultate remarcabile, fie în plan personal, fie profesional. Este imposibil să ai o gestionare eficientă a timpului sau să fii creativ și performant dacă nu te afli într-o stare mentală adecvată.

Sfatul 4 – Alege ce lași să intre în mintea ta

În momentele când gândurile intră în forță din exterior, uneori nu putem opri imediat acest proces. Este important să ne concentrăm pe zona noastră de control, mai degrabă decât pe ceea ce se întâmplă în afara ei. Mă refer la trei aspecte specifice:

Televizorul! Dacă vrei să-ți schimbi starea, schimbă canalul TV. Optează pentru filme sau emisiuni care-ți oferă energie și evită cu atenție știrile sau filmele care te fac să te simți inconfortabil. Alegând cu atenție ceea ce urmărești, practic decizi starea pe care vrei să o experimentezi.

Cărțile! Fii consecvent în lectură, chiar dacă acest obicei devine din ce în ce mai rar. Cărțile te inspiră, îți oferă energie și îți deschid orizonturile mentale. Poți alege cărți motivaționale, romane preferate sau poți urmări site-uri și bloguri care publică articole inspiraționale.

Cursuri! Investește în educația ta în mod constant! Chiar dacă cunoști deja anumite subiecte, repetarea lor nu strică, iar poți opta și pentru cursuri care sunt legate de domeniul tău de expertiză. Menținerea constantă a agerimii mentale îți conferă un control mai bun asupra gândurilor tale, influențându-ți stările și acțiunile.

Sfatul 5 – Modifică-ți postura 

În exercițiul propus, ești invitat să te așezi confortabil și să privești ușor în sus, undeva la 45 de grade. În acest fel, încerci să-ți aduci aminte un moment plăcut din viața ta, să-l vezi, să-l simți și să-l auzi, chiar să zâmbești. Păstrezi această stare și privirea pentru aproximativ 10 secunde.

Apoi, încerci să te gândești la ceva neplăcut, în timp ce continui să privești în sus. Observând reacția ta, poți constata cum privirea în sus și poziția deschisă a corpului te pot ajuta să rămâi într-o stare mai pozitivă, chiar și atunci când încerci să te gândești la aspecte negative.

Exercițiul propus evidențiază legătura strânsă dintre poziția corpului și starea mentală. Privind în sus și zâmbind, ne putem reaminti momente plăcute și ne putem menține o stare pozitivă. În schimb, poziționându-ne privirea în jos și adoptând o postură închisă, putem fi predispuși să ne gândim la aspecte negative și să ne simțim trist sau lipsiți de energie.

Corpul nostru are deja cunoștințe despre poziția potrivită pentru diferite stări, iar modificarea poziției poate influența în mod direct starea noastră mentală. Prin urmare, atunci când ne simțim lipsiți de energie, putem schimba postura și ne putem bucura de efectele imediate ale acestei mici acțiuni.

Sfatul 6 – Ai grijă de templu numit corpul tău!

Corpul tău este templul tău și trebuie să ai grijă de el dacă vreți să-ți furnizeze energie. S-a scris mult pe tema asta, iată ce-ți dă energie.

  • starea de sănătate bună;
  • alimentația corectă;
  • odihna;
  • consumul de lichide;
  • fructele (fructoza la modul propriu îți dă energie);
  • sportul (punerea periodică a sângelui în mișcare).

Sfatul 7 – Fixează-ți obiective

Sfatul 8 – Focusează-te în permanență

Sfatul 9 – Lărgește cercul excelenței tale

Sfatul 10 – Acționează masiv!

Citește mai multe detalii despre aceste sfaturi din acest articol

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here