Sfaturi pentru îndepărtarea părului de animale din casă

0

Toți părinții de animăluțe pot afirma cu tărie că acestea ne fac viața mai frumoasă. Nu numai că ne induc starea de bine, făcându-ne mai fericiți, dar sunt și excelenți prieteni pentru cei mici. Animăluțele nu sunt însă niște jucării, acestea necesită atenție, îngrijire și curățenie, punându-ne la treabă mai ales primăvara, în perioada lor de năpârlire, când își schimbă blana cu una mai subțire, pentru sezonul călduros.

Nu putem elimina definitiv problema părului de animale din casă, dar o putem ține sub control dacă urmăm câteva sfaturi utile. Așadar, avem o listă de modalități prin care putem îndepărta părul de pe diferite suprafețe și câteva recomandări despre cum să avem grijă de animalele de companie pentru a ne bucura de ele, dar în același timp și de curățenia și confortul căminului nostru.

Părul din covoare

Pisicile sau cățeii adoră să se așeze și să se tăvălească pe covoarele din casă, mai ales dacă sunt moi și pufoase, cu fire lungi. Acest obicei adorabil rezultă însă în covoare acoperite de păr care se îmbibă adesea adânc în țesătură, fiind dificil de curățat chiar și cu un aspirator performant.

De aceea ar fi bine să ne asigurăm că aspiratorul pe care îl folosim este dotat cu perii speciale pentru îndepărtarea părului de animale, care vor curăța în profunzime. Este recomandat să plimbăm peria aspiratorului în mai multe sensuri, astfel încât să ne asigurăm că pătrundem printre toate fibrele covorului. Pentru a scoate la suprafață firele cu adevărat încăpățânate, o soluție practică ar fi să folosiți înainte de a aspira partea dură, cauciucată a unui ștergător de geamuri.

De asemenea, pentru a ne asigura că firele de par și praful nu vor fi ridicate în aer, putând declanșa alergii sau afecțiuni respiratorii, ar fi bine ca aspiratorul pe care îl folosim să aibă unul sau mai multe filtre HEPA ce se asigură că până și cele mai fine particule desprinse din covor vor fi absorbite în totalitate de către aspirator.

Părul de pe tapițerie

Animăluțelor le place să fie aproape de tine, să se gudure, să se simtă incluse în activitățile familiei. De aceea, locul lor preferat nu este adesea pătuțul cumpărat special pentru ei, ci canapeaua, fotoliul sau scaunul unde îți petreci tu timpul liber. Părul de pe tapițerie poate fi curățat cu ajutorul unui aspirator vertical multifuncțional, cu componente detașabile, transformându-se într-un aspirator mic, dar puternic, de mână.

Pentru spațiile înguste din spatele pernelor canapelei de exemplu, poți folosi acest aspirator manual, având mai multă mobilitate. Și în cazul acestor aspiratoare ar fi ideal dacă ar exista și capete adaptabile, cu perii speciale pentru îndepărtarea părului.

Poți încerca de asemenea, să folosești huse sau pături în locurile preferate ale animăluțului tău, pe care să le poți curăța ușor în mașina de spălat. Alte trucuri utile pentru părul de pe tapițerii ar fi să treci peste suprafața acestora o mănușă de cauciuc umezită sau să faci un amestec de apă și balsam de rufe cu care să pulverizezi suprafețele. Părul astfel tratat va fi mai ușor de desprins de pe tapițerie.

Părul de pe haine

Fie că te așezi pe canapea sau în pat alături de animăluțul tău de companie sau că îți sare în brațe de fiecare dată când te vede, părul de animale are tendința să ajungă întotdeauna pe hainele tale și ale oaspeților tăi. Orice proprietar de animal are o rolă de scame la îndemână, aceasta fiind cea mai simplă metodă de a îndepărta părul de pe haine. Ca alternativă, bandă adezivă de tip scotch înfășurată în jurul palmei poate avea același efect, firele lipindu-se de suprafață acesteia.

Aceste soluții pot îndepărta o parte din păr, mai ales atunci când te grăbești, dar adesea nu sunt suficiente pentru o curățare în profunzime. De aceea există acum mașini de spălat cu funcție specială pentru îndepărtarea părului de animale, adăugând etape suplimentare de prespălare și clătire la ciclul de spălare pentru a obține haine impecabile.

Un alt truc ar fi să pui hainele înainte de spălare la uscătorul de rufe câteva minute, pentru ca firele să se desprindă mai ușor și să fie colectate în filtrul uscătorului.

Părul de pe mobilă sau pardoseală

Pe lângă părul colectat ușor de suprafețele textile prin contact, părul de animale din aer se depune ușor și pe mobilier sau pe pardoseală. Important pentru a curăța aceste suprafețe este să folosești materiale cu proprietăți antistatice, care vor atrage părul ca un magnet. O lavetă din microfibră și un spray antistatic pentru curățarea mobilei ar putea funcționa foarte bine.

Pentru o activitate distractivă, dar și practică, în care îi puteți implica și pe copii, puteți să treceți un balon de cauciuc pe deasupra suprafețelor și să observați cum părul de animale se lipește instant de acesta.

La fel de important pentru ca părul de animale să nu se lipească atât de ușor de suprafețe este să folosiți un umidificator de cameră, care va păstra aerul curat și va ajuta totodată la eliminarea mirosurilor neplăcute și a prafului.

Îngrijirea corectă a animalelor

Este important mai ales în sezonul de năpârlire, să periem animalul de companie de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, în funcție de lungimea și cantitatea blănii. Pentru a evita și mai multă mizerie în casă, sesiunile de periere pot fi făcute și în aer liber, în curte sau în parc.

Majoritatea animalelor sunt absolut terifiate de sunetul aspiratorului, dar se pot obișnui în timp să se lase inclusiv…aspirate! Atenție însă la setarea unei puteri mai mici a aspiratorului, instalarea unor capete speciale ce pot fi achiziționate la pet shop, pentru a nu-i  produce răni sau disconfort. Năpârlirea excesivă poate fi și pe fondul unor alergii sau dereglări hormonale, de aceea este important să consultați medicul veterinar și să ajustați dieta animăluțului în conformitate cu recomandările acestuia.

Acum că ai în arsenalul tău toate aceste metode de a scăpa de părul de animale din casă, te poți bucura în tihnă de micuții blănoși și timpul prețios petrecut cu aceștia.

Citește și Ce materiale să foloseşti şi să eviţi dacă ai animale de companie

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here