Sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

0

Mulți proprietari de case din România nu sunt conștienți de riscurile acumulărilor de monoxid de carbon și de pașii necesari pentru a preveni astfel de situații, arată un studiu Honeywell. CasoTeca vă prezintă sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

CO apare atunci când combustibilul organic precum lemnul, cărbunele, uleiul sau gazul nu ard corespunzător. Studiul arată că deşi 85% dintre respondenți dețin un aparat care funcționează pe baza combustibililor fosili, mai puțin de o treime (30%) sunt conștienți că acestea ar putea degaja CO.

Sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

  • Verificați periodic sistemele pe bază de combustibili fosili, urmând întotdeauna instrucțiunile producătorilor. Sistemele de aerisire înfundate, echipamentul învechit sau care nu funcționează corect poate duce la emisii de CO.
  • Asigurați-vă că toate dispozitivele au fost instalate corect, în conformitate cu instrucțiunile producătorilor
  • Asigurați-vă că aparatele de încălzit funcționează corect, nu sunt blocate de praf sau alte reziduuri – cu atât mai important pentru sistemele de încălzire care nu au fost utilizate de-a lungul verii.
  • Dacă aveți stări de vomă, amețeală, dureri de cap, pierderi de echilibru, vedere încețoșată sau letargie și/sau suspectați o scurgere de CO, opriți aparatul, ventilați încăperea prin deschiderea ferestrelor, ieșiți la aer proaspăt și sunați la serviciul de ambulanță și la serviciul de combatere a incendiilor.
  • Cea mai bună metodă de a evita ca acumulările de CO să devină un pericol pentru sănătate este să achiziționați un detector de monoxid de carbon. Acesta este diferit de un detector de fum, fiind creat special pentru a semnaliza acumulările de monoxid de carbon înainte ca acestea să devină un risc pentru sănătate.

Ce este CO

CO este un gaz incolor, inodor și insipid care poate fi extrem de nociv pentru oameni. Oamenii sunt expuși riscului mai ales atunci când dorm, pentru că nu sunt conștienți de simptomele pe care le au. Deși intoxicația cu acest gaz poate afecta pe oricine a fost expus, există unele categorii de oameni care prezintă un risc crescut în cazul intoxicațiilor, precum tinerii, femeile însărcinate, vârstnicii și cei care suferă de probleme cardiace sau respiratorii.

Sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon
Sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

În mod obișnuit, intoxicația cu monoxid de carbon provoacă greață, dureri de cap, vedere în ceață, confuzie, pierderea cunoștinței sau chiar moartea.

Studiul Honeywell arată o lipsă de înțelegere a amenințărilor pe care le aduce CO, mai ales că 34% din cei intervievați cred în mod eronat că o bună ventilație a locuinței ar fi suficientă pentru a evita acest pericol. 15% consideră în mod greșit că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO pentru că pot simți mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul casei. 19% dintre cei intervievați cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deși cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.

Alegerea unui detector de CO pentru acasă

Pe lângă sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, detectoarele de monoxid de carbon sunt disponibile în magazine la un preț convenabil şi sunt o alterntivă. Honeywell oferă în România trei noi modele certificate – XC70, XC100 și XC100D.  Detectoarele Honeywell de monoxid de carbon pot fi utilizate atât în case, cât și în rulote sau în interiorul bărcilor. De asemenea, acestea pot fi utilizate în instalații complexe, ca parte din sistemul de detectare a unui incendiu.

Sfaturi pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon
Detectoarele previn intoxicaţiile cu monoxid de carbon

Detectoarele au un proces de auto-testare rulat în fiecare oră, ce asigură funcționarea completă și declanșarea sistemului de alarmă la intervale regulate când este detectat monoxidul de carbon.
Acestea pot fi instalate cu ușurință pe perete, pe tavan sau ca dispozitive de sine stătătoare – nu necesită nicio conexiune prin cablu, iar datorită carcasei solide pot fi instalate și în baie.

Utilizatorul poate stabili declanșarea alarmei atunci când concentrația de monoxid de carbon depășește 25% din nivelul de siguranță. Dispozitivul înregistrează informațiile pentru o perioadă de 7 zile, astfel încât condițiile în care a fost declanșată alarma pot fi analizate de personalul specializat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here