Salonul scandinav, de la simplitate la natural

0

Stilul scandinav se caracterizează prin sobrietate, fiind definit de culori clare și o amenajare simplă, poate și pentru că aici iernile sunt foarte lungi, iar zilele puțin luminoase. Așa cum era de așteptat, lemnul este omniprezent, în toate nuanțele de blond completate deseori de tonuri pal, care dau senzația de bunăstare și relaxare.

Decorarea în stil scandiv este o modă care se manifestă de mai mulți ani, un stil pe care îl recunoaștem prin orientarea către culori naturale ‘’reîncălzite’’ de o tentă puternică – bleu marin, negru, maro închis. De-a lungul timpului, el s-a dezvoltat, devenind din ce în ce mai modern, fără să excludem nota specific adusă de fiecare dintre noi. Poate fi extins la toate piesele din interiorul casei, cu observația că piesa forte rămâne salonul.

Plasat sub semnul simplicității și al relaxării, salonul scandinav pune accent pe materiile brute, în special lemn, sticlă și metal. De multe ori, avem de-a face doar cu lemn, în diferitele lui variante:  lemn clar pentru masa joasă, lemn brut pentru masa din colț folosită pentru a mânca sau grinzi de culoare înschisă.  Deseori, lemnul este asociat și cu sticla și metalul pentru a da o notă de modern și de fantezie. De asemenea, se mai folosește și cupru pentru accesorii (platouri, suport de lumânări) sau pentru o piesă forte cum este o masă de piedestal.

living scandinav
living scandinav

În ce privește culorile, scandinavii prefer gri și alb, culori moi.  Ca și alternative, trebuie menționată orientarea către bej puternic, bej rose, maro închis, gri clar, alb strălucitor, gri alb sau gri perlă. Pentru un salon scandinav curat și liniștit, acestea sunt culori ideale. Dacă doriți să îl dinamizați și să-i dați mai mult caracter, și bineînțeles culori mai pronunțate, puteți folosi o notă de negru sau gri antracit, care se pot regăsi pe perete, mobilier sau accesorii. Pentru un astfel de salon, sunt indispensabile totuși câteva elemente: o piele de oaie pe podea sau pe fotoliu, un pled de lână sau de mohair pe canapea, perne cu motive grafice sau niște cutii rafinate care sugerează delicatețe și moliciune, creând starea ideală pentru relaxare.

living scandinav
living scandinav

SURSA – Marie Claire Maison

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here