Probabil unele dintre cele mai vechi sisteme de securizare a obiectelor personale, lacătele reprezintă investiții de lungă durată. Nu contează că le alegi pentru locuința personală sau pentru biroul de la muncă, important e să faci achiziția conform nevoilor. Pentru a reduce riscul intrărilor prin efracție sau vandalizării echipamentelor de lucru, trebuie să optezi pentru modele performante.
Ce caracteristici trebuie să prezinte mai exact, dar și ce tip de lacăte sunt disponibile pe piață poți afla în rândurile de mai jos.
Rezistența la forțare și manipulare
Lacătele pot fi folosite pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate ușilor din diverse spații precum garaje, magazii, hambare sau dulapuri. Variantele mai compacte sunt adesea utilizate pentru a încuia genți de voiaj, rucsacuri sau compartimente ale bagajelor. Tocmai de aceea, trebuie să fie în primul rând rezistente la șocuri.
Nivelul de durabilitate este direct influențat de specificațiile materialului de fabricație. Unul dintre cele mai recomandate este oțelul, tocmai datorită caracteristicilor pe care le prezintă. Și alama se află pe lista variantelor pe care merită să le iei în considerare. Este o opțiune robustă și rezistentă la coroziune, potrivită pentru utilizare în exterior.
Însă, pentru a putea alege materialul potrivit, ar trebui să iei în considerare următoarele aspecte:
- Gândește-te la scopul achiziției. Vei folosi lacătul pentru uz casnic sau pentru a proteja acte și bunuri de valoare? Ține cont și de zona în care va fi folosit, dar și de condițiile meteo. Fă investiția în consecință.
- Stabilește dinainte un buget. S-ar putea ca materialele mai grele să fie mai scumpe, însă, cel mai bine ar fi să te orientezi către un raport calitate-preț avantajos. Documentează-te cu atenție înainte și filtrează toate opțiunile disponibile.
- Verifică specificațiile tehnice ale lacătului. În general, variantele din oțel, alamă sau alte materiale mai dure sunt mai stabile, dar cel mai bine ar fi să iei legătura cu un magazin feronerie.
Mecanism de blocare sigur și ușor de utilizat
Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi un lacăt este mecanismul de blocare. Este, practic, cea mai importantă componentă, responsabilă pentru protejarea obiectelor și reducerea riscurilor de furt. Alegerea unui lacăt cu un mecanism de închidere robust și fiabil este esențială, așadar. Printre cele mai întâlnite modele numără:
- Lacăt cu cheie – Una dintre cele mai accesate alternative. Este compatibil cu o gamă variată de uși, dulapuri sau containere. De asemenea, este robust și fiabil, ceea ce asigură o protecție adecvată pe termen lung. Utilizarea este simplă și intuitivă, dar va trebui să depozitezi cu grijă cheia.
- Lacăt cu cifru – Versatil, durabil și ușor de personalizat. Combinația poate fi setată și modificată cu ușurință, iar riscul de a pierde cheia este eliminat din start. Oferă un nivel sporit de securitate, iar raportul calitate-preț este foarte avantajos. Poate fi folosit în diverse medii.
- Lacăt cu amprentă – Este mai recomandat în cazul companiilor, tocmai pentru că facilitează accesul rapid, atât în interior, cât și în exterior. Integrează un senzor de amprentă și se încarcă ușor, prin intermediul unui cablu USB. Cea mai sigură opțiune, dar poate fi mai scumpă și necesită o sursă de alimentare.
Nivel de securitate si clasificare conform standardelor industriale
Indiferent că alegi lacăte cu cifru sau opțiuni mai avansate, așa cum sunt cele cu amprentă, trebuie să iei în considerare nivelul de siguranță.
Lacătele trebuie să îndeplinească un anumit standard industrial pentru a putea primi acordul de utilizare. În general, există o rată de clasificare a gradului de securitate, pe care îl poți identifica direct pe site-ul producătorului. Dacă nu este menționat, ar trebui să-ți pui câteva semne de întrebare cu privire la reputația companiei.
Siguranță fără compromis – alege și tu modelul potrivit de lacăt și bucură-te de avantajele pe care le oferă!