Soluții pentru izolarea termică a locuinței: polistiren sau vată minerală

3

Pierderile de căldură dintr-o locuință, pe lângă disconfort termic, majorează și cheltuielile cu încălzirea, iar izolarea termică a clădirii este o soluție care contribuie la creșterea eficienței sistemului de climatizare.

Printre cele mai comune și căutate soluții în izolarea termică este polistirenul. Și aici sunt mai multe opțiuni, chiar daca aceasta soluție întâlnită pare destul de simpla. Tipurile de polistiren utilizate în izolarea termică se rezuma la doua mari categorii: polistiren expandat și polistiren extrudat – fiecare cu avantaje și caracteristici proprii.

Polistirenul expandat poate fi folosit pentru izolarea termică a construcțiilor noi, pentru renovări sau termoizolări cu preponderență la exterioare. Proprietățile termoizolante ale polistirenului expandat îl recomandă, însă și ca o soluție pentru izolarea mansardelor, datorită grosimii plăcilor, conductivității termice reduse și a proprietășilor specifice.

PUB: Sezonul reducerilor a cam trecut. Dar un tv Panasonic UltraHD curbat pe care l-am găsit pe eMAG are o reducere fabuloasă de 2250 lei. Vezi si tu despre ce vorba

Spre deosebire de cel expandat, polistirenul extrudat are o rezistență mai ridicată la transferul termic, dar și în fața factorilor atmosferici și a fenomenele naturale. De aceea, polistirenul extrudat este utilizat în principal pentru izolarea termică a interioarelor, a mansardelor, subsolurilor sau altor locații în care umiditatea ridicată poate sa fie o problemă.

CITEȘTE ȘI Lemn sau cărămidă? Care sunt cele mai bune materiale de construcție? – partea 1

Un alt sistem de izolare termică este cel bazat pe vata minerală, din sticlă sau bazaltică. Astfel de sisteme de izolații sunt printre cele mai rentabile opțiuni de izolare termică din prezent.

Vata mineral de sticlă sau vata bazaltic, ca soluție pentru izolare termică, este disponibilă în role, plăci sau vrac – ultima dintre acestea permițând pulverizarea în pereții goi. Avantajele oferite de vata minerala folosita pentru izolarea termică sunt multiple: o conductibilitate termică scăzută, rezistență umezeală și condens, la îmbătrânire și o structură stabilă în timp. În plus, vata minerală oferă și un plus de izolație fonică.

CITEȘTE ȘI Lemn sau cărămidă? Care sunt cele mai bune materiale de construcție? – partea 2

Prin sistemele de izolare termică eficientizează consumul de agent termic dintr-o locuință, aducând un grad de confort termic optim. Dacă în perioadele reci se evită pierderile de căldură în perioadele calde, o izolație corespunzătoare păstrează o temperatura optimă, reducând și costurile asociate cu sistemele climatizare.

SURSA: e-Izolatii

PUB: Sezonul reducerilor a cam trecut. Dar un tv Panasonic UltraHD curbat pe care l-am găsit pe eMAG are o reducere fabuloasă de 2250 lei. Vezi si tu despre ce vorba

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here