Stȃnjenelul pitic, una dintre primele flori de primăvară

1

Stȃnjenelul pitic (Iris reticulata) sau irisul pitic este o specie cu flori parfumate ce au un diametru de 5-6 cm. Sunt albastru-violet, cu cȃte o pată galbenă pe centrul fiecărei petale. Inflorește devreme, la finalul iernii, ȋn același timp cu ghioceii și brȃndușele, atrăgȃnd o mulţime de insecte.

Crește numai pȃnă la 10-15 cm ȋnălţime. Frunzele sale amintesc de firele de iarbă fiind ȋnguste și lungi, cu patru muchii. Fiecare plantă prezintă 2-4 frunze.

Face parte din familia Iridaceae. Este o specie originară din Iran, Irak, Rusia și Turcia.

Numele știinţific provine din limba greacă, de la numele zeiţei curcubeului și de la aspectul reticulat al bulbilor.

Stȃnjenelul pitic-ȋngrijire

Stȃnjenelul pitic preferă expunerea directă la soare și un sol bine drenat, cu pH neutru sau ușor acid. Bulbii se plantează toamna, cu capătul ascuţit ȋn sus, la o adȃncime de 10 cm și o distanţă de 10-15 cm unii de ceilalţi. La finalul verii, se recomandă ca aceștia să fie separaţi. Operaţiunea trebuie realizată cu mare grijă pentru a nu ȋi deteriora.

Purtarea mȃnușilor de protecţie este indicată deoarece planta este toxică.

După veștejirea florilor, acestea trebuie ȋndepărtate. Se va ȋncuraja astfel o bună ȋnflorire ȋn sezonul următor.

Dacă se alege varianta reproducerii prin seminţe, acestea pot fi semănate toamna, direct ȋn grădină, la o adȃncime de 2 cm. Este posibil să nu germineze ȋn primul an, ci ȋn al doilea. De asemenea, florile noilor plante pot avea nuanţe diferite de cele ale părinţilor.

Primăvara, stȃnjenelul trebuie udat imediat ce se observă uscarea stratului superior al pămȃntului, dar după ce planta intra ȋn perioada de repaus, vara, se recomandă oprirea udării pentru a se evita putrezirea bulbilor.

Stȃnjeneii rezistă bine ȋn glastră, fiind folosiţi ȋn florării pentru realizarea unora dintre cele mai parfumate buchete de primăvară.

Planta este sensibilă la atacul ciupercii Fusarium.

Vezi și: Ce-sunt-bananele-Cavendish-si-de-ce-dispar?

Sursa foto: www.promessedefleurs.com

un comentariu

  1. […] Stȃnjenelul pitic (Iris reticulata) sau irisul pitic este o specie cu flori parfumate ce au un diametru de 5-6 cm. Sunt albastru-violet, cu cȃte o pată galbenă pe centrul fiecărei petale. Inflorește devreme, la finalul iernii, ȋn același timp cu ghioceii și brȃndușele, atrăgȃnd o… Cititi mai multe aici: Stȃnjenelul pitic, una dintre primele flori de primăvară […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here