Starea de spirit poate fi îmbunătățită, în această perioadă, prin expunerea la lumina naturală

1

Pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit, specialiştii recomandă să ieșiți afară, chiar dacă nu este însorit sau , dacă e frig, să rămâneți în interior lângă o fereastră.  Vremea este posomorâtă și mulți dintre noi se resimt financiar după perioada sărbătorilor de iarnă. Nu e de mirare că ne simțim puțin mai apatici sau chiar depresivi.

 

 

Lumina naturală reduce simptomele tulburării afective sezoniere

 

Potrivit Centrului de Cercetare pentru Iluminat din SUA, aproximativ 5% din populația mondială este afectată de un fel de depresie, denumită tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder – SAD), caracterizată prin episoade depresive recurente în perioadele de toamnă și iarnă.

 

În timp ce cauza senzației de melancolie sau depresie nu este cunoscută, studiile din ultimii 20 de ani au demonstrat că expunerea la lumina naturală influențează în mod semnificativ starea noastră de bine și poate contribui la reducerea simptomelor tulburărilor afective sezoniere. Printre simptomele SAD se regăsesc atât intensificarea sentimentului de depresie, scăderea interesului pentru toate activitățile sau pentru majoritatea lor, o stare de somnolență și de iritabilitate, cât și creșterea poftei de mâncare, în special carbohidrați și, în consecință, luarea în greutate.

 

Un studiu recent realizat de YouGov în numele Velux, efectuat în Europa și America de Nord, a arătat că șapte din zece oameni (69%) cred că lumina naturală le influențează starea de spirit.

 

Este evident că părerea generală a oamenilor este că lumina naturală și starea de spirit sunt strâns legate între ele. Întrebarea care se pune este, totuși, dacă oamenii se expun unei cantități suficiente de lumină naturală în timpul zilei pentru a-și stimula pozitiv starea de spirit și starea de bine? O simplă schimbare a obiceiurilor ne poate ajuta în acest sens – și anume să stăm aproape de o fereastră în timpul orelor de lucru sau de studiu.

 

O plimbare zilnică în aer liber vă poate îmbunătății starea de spirit

 

Alte studii indică faptul că tulburarea afectivă sezonieră se poate trata eficient printr-o oră de plimbare dimineața. Un  alt studiu european care a comparat tratamentul cu lumină artificială (cu un nivel >2800 lucși) și tratamentul cu lumină naturală al unui grup de persoane care suferea de tulburarea afectivă sezonieră a dezvăluit că expunerea la lumina naturală a îmbunătățit randamentul persoanelor implicate în studiu.

 

 

 Iată șase pași simpli prin care putem reîmprospăta aerul din interior

 

  • Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi, pentru a permite ca aerul curat să pătrundă în încăperi;
  • Mențineți închise ușile în baie și porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți o fereastră atunci când faceți duș;
  • Porniți ventilatorul hotei atunci când gătiți și deschideți geamurile;
  • Nu ardeți lumânări;
  • Uscați hainele în mediul exterior;
  • Faceți curățenie regulat.

 

Citește și: Cum purifici aerul din casă cu un PlasmaclusterIon de la Sharp? Cât costă și de unde cumperi?

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here