Ammi visnaga, planta care ascunde spaţiile libere din grădină

1

Ammi visnaga este o plantă anuală sau bienală, din familia Umbelliferae, familia morcovului și a pătrunjelului. Se ȋntȃlnește ȋn nordul Africii, centrul Europei și vestul Asiei.

Crește ȋn zone aride, pe cȃmpuri de cereale, pajiști, marginile șanţurilor, malurile apelor, ȋn culturile de cereale și pe dealuri, pȃnă la o altitudine de 700 m.

Popular, se numește planta scobitoare, morcovul spaniol sau planta episcopului.

Ajunge la o ȋnălţime de 80-120 cm, are frunze verzi-albăstrui, subţiri, cu aspect de pene, dese. Ca urmare, este una dintre speciile care se pot folosi ȋn grădina pentru umplerea spaţiilor dintre plante perene, mai voluminoase.

Florile sale au culoare alb-crem, atrag o mulţime de insecte polenizatoare și sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip umbela, cu diametru de 12-15 cm. Sezonul de ȋnflorire durează din luna mai pȃnă ȋn octombrie.

Iarna, planta continuă să atragă animale, de data aceasta, seminţele fiind cele care ademenesc numeroase păsări.

Uleiurile esenţiale extrase din Ammi se folosesc la prepararea unor tratamente tradiţionale pentru dureri musculare, dureri menstruale, pietre la rinichi și au efecte antifungice, antibacteriene, antioxidante și relaxante musculare. De asemenea, se utilizează ca insecticid, mai ales contra ţȃnţarilor.

În prezent, substanţe extrase din plantă fac parte din ingredientele unui medicament folosit ca diuretic, Khellin.

Ammi visnaga-ȋngrijire

Planta are nevoie de un sol umed, dar bine dreant, expus razelor soarelui.

Se ȋnmulţește prin seminţe care se pun la ȋncolţit cu 4-6 săptămȃni ȋnainte de ultimul ȋngheţ.

În grădini, Ammi conferă un aer boem, fiind folosită la amenajarea bordurilor florale, grădinilor rustice și a rondurilor din parcuri.

Ca floare tăiată, rezistă ȋn glastră ȋn jur de zece zile. Se combină spectaculos cu trandafiri, crini și Eryngium.

Vezi și: Eryngium giganteum, fantoma doamnei Willmott

Sursa foto: www.calyxflowers.com

un comentariu

  1. […] Ammi visnaga este o plantă anuală sau bienală, din familia Umbelliferae, familia morcovului și a pătrunjelului. Se ȋntȃlnește ȋn nordul Africii, centrul Europei și vestul Asiei. Crește ȋn zone aride, pe cȃmpuri de cereale, pajiști, marginile șanţurilor, malurile apelor, ȋn culturile de cereale și pe… Cititi mai multe aici: Ammi visnaga, planta care ascunde spaţiile libere din grădină […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here