Steaua din Bethleem, o floare de care ne bucurăm și iarna

1

Steaua din Bethleem (Ornithogalum dubium) este o planta perenă, originară din sudul Africii care crește pȃnă la 50 cm înălțime.

Frunzele acesteia au formă de lance și culoare verde-gălbui sau verde închis. Florile galben-portocaliu, rar albe, cu centrul maro sau verde, au formă de stea de unde și numele plantei. Ele sunt grupate cȃte 10-20 pe o tulpină și sunt polenizate de gȃndacii maimuță. Aceștia sunt insecte care se hrănesc cu polen, nectar și petale și care au un rol deosebit de important în înmulțirea multor specii de plante.

Ȋnflorirea are loc din august pȃnă în decembrie. Fructele sunt capsule, iar semințele sunt negre, lucioase și au formă de disc.

Steaua din Bethleem –plantare

Steaua din Bethleem preferă solurile umede, bine drenate, bogate în substanțe hrănitoare, cu pH neutru sau ușor acid. Se dezvoltă optim în zone bine luminate, dar ferite de expunerea directă la razele soarelui. Suportă și zone semi-umbrite. Temperatura preferată este cuprinsă în intervalul 10-30 grade Celsius.

Bulbii se plantează primăvara, la o adȃncime de 5-6 cm și o distanță de 15 cm unii de ceilalți.

Pentru ghivece, substratul folosit trebuie să fie un amestec de pămȃnt și nisip.

Ȋn vederea evitării putrezirii bulbilor, udarea are loc la intervale mari de timp după veștejirea florilor, iar după uscarea fruzelor aceasta trebuie încetată. Dacă umiditatea solului este prea ridicată, bulbii se scot din pămȃnt și se depozitează în spații bine aerisite, uscate și răcoroase.

Uneori pe frunze apar pete ruginii, semnul unei boli produse de fungi. Pentru a preveni răspȃndirea acesteia, frunzele respective trebuie îndepărtate.

Steaua din Bethleem este preferată pentru decorarea rocăriilor, dar și ca floarea tăiată, tija florală avȃnd 10-20 cm lungime.

Buchetele cu această floare sunt spectaculoase și pot constitui un cadou minunat în perioada iernii.

https://floria.ro/buchetul-steaua-de-la-betleem/

Steaua din Bethleem este o plantă toxică. Se folosește în medicina tradițională împotriva infestării cu viermi.

Numele plantei își are originea în două cuvinte grecești “ornito”-pasăre și “gala”-lapte.

Sursa foto: www.ebay.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here