Stilul Bauhaus și Festivalul Noul Bauhaus European din Berlin

0

Staatliches Bauhaus a fost o școală de arte germană, operațională între 1919 și 1933, care combina meşteşugurile şi artele plastice. Școala a devenit faimoasă pentru abordarea designului, care încerca să unească viziunile artistice individuale cu principiile producerii în masă, cu accent pe funcționalitate. Pe lângă scopurile propuse, a reușit să creeze un nou stil arhitectural și de mobilier relevant și discutat până în prezent.

Ce este stilul Bauhaus?

Stilul Bauhaus a fost inventat de Walter Gropius și a devenit unul dintre cele mai influente curente de design modern, arhitectură modernă și educație arhitecturală. Mișcarea a avut o influență profundă a evoluțiilor ulterioare în artă, arhitectură, design grafic, design interior, design industrial și tipografie. Unul dintre obiectivele principale ale stilului a fost de a unifica arta, meșteșugurile și tehnologia, abordare încorporată chiar în curriculum-ul Bauhaus.

Fondatorul mișcării artistice Bauhaus, Walter Gropius, a emigrat în SUA, iar stilul Bauhaus a avut parte de o renaștere cunoscută drept Stilul nou Bouhous.

Clădirea Bauhaus din orașul Dessau
Clădirea Bauhaus din orașul Dessau

Clădirile Bauhaus din Weimar și Dessau au fost înscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Design și decor Bauhaus
Design și decor Bauhaus

 

 

 

 

Vezi și: Stilul Eclectic și Maximalismul. Cele mai colorate stiluri de design interior

 

Una dintre cele mai importante contribuții ale stilului Bauhaus este în domeniul designului de mobilier modern și arhitecturii, în cadrul cărora individualizarea artistică rămâne remarcabilă prin orice piesă de mobilier și clădire.

Mobilier în stil Bauhaus
Mobilier în stil Bauhaus
Mobilier în stil Bauhaus
Mobilier în stil Bauhaus

Festivalul Noul Bauhaus European

Comisia Europeană în colaborare cu Preşedinţia Belgiană a Consiliului Uniunii Europene a organizat cea de a 2-a ediție a Festivalul Noul Bauhaus European în Bruxelles. În perioada 9-13 aprilie, atât la muzeul de artă și istorie, cât și online prin satelit, festivalul prezintă numeroase activități precum, sesiuni interactive, ateliere, demonstrații, spectacole artistice și ceremonia de decernare.

Festivalul Noul Bauhaus European a fost lansat în 2021 de Comisia Europeană pentru a transpune Pactul Verde European în schimbări concrete care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Pactul dorește să implementeze soluții sustenabile pentru transformarea în bine a mediului construit şi a stilurilor de viaţă în cadrul tranziţiei ecologice. De la lansarea proiectului, potrivit organizatorilor, a inspirat o mişcare la nivel local şi implicarea activă a statelor membre, a regiunilor şi a municipalităţilor de pe teritoriul UE.

Surse foto: Wikipedia.org, dezeen.com și pinterest.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here