Superstiții despre sare. De ce nu e bine să împrumuți sarea. Nu o să mai faci asta după ce afli

1

Superstiții despre sare, păstrate de oameni din cele mai vechi timpuri, pentru a ține ghinionul departe de familia lor. Sarea este unul dintre cele mai importante alimente.

De altfel, se spune că nicio mâncare nu capătă gust, dacă nu se pune sare în ea. Pentru cei care nu știu, vă prezentăm mai jos câteva superstiții legate de sare.

Superstiții despre sare, păstrate din cele mai vechi timpuri

Potrivit datinilor românilor, primele alimente care se pun pe masă sunt sarea, pâinea și vinul. De altfel, unii oameni mai păstrează încă acest obicei și în zilele noastre.

 • Sarea capătă un rol magic în bucătărie și asta pentru că este folosită pentru a da gust mâncărurilor de tot felul.
 • Cele mai vechi superstiții despre sare culese de pe meleagurile noastre spun că dacă vărsați sarea, aduce ghinion.
 • Sarea a fost întotdeauna prețuită și folosită în multe alimente, chiar și în cele mai dulci, pentru sănătate și protecție.

De când a fost descoperită calitatea ei de a conserva și îmbunătăți gustul alimentelor, sarea a căpătat un rol important în ritualurile pentru sănătate, pentru dragoste și pentru alungarea dușmanilor.

De cata sare avem nevoie pentru a fi sanatosi

Iată care sunt cele mai populare superstiții despre sare

 • Cum se ia laptele de la vacă sau de la oi, se pune imediat cu sare la fiert, să nu piară belșugul din casă.
 • Când se dă cuiva lapte, trebuia să fie sărat.
 • Când laptele dădea în foc, imediat se presăra sare peste el, să nu se risipească belșugul din casă.
 • De cele mai multe ori, sarea în bucate reprezenta pentru oamenii de rând belșugul și sănătatea lor.
 • Este considerat semn rău, atunci când se varsă sarea pe masă sau pe jos, pe pământ. Un semn atât de rău, că oamenii se așteptau la necazuri mari și la boli.

Superstiții mai puțin știute, despre sare

 • Pâinea și sarea erau considerate ofrande, simboluri pentru noroc, bunăstare, putere și sănătate.
 • În Moldova se făcea mămăliga în mod special fără sare, pentru a-l alunga pe Necuratul.
 • Oamenii spuneau că dracul adulmecă sarea și își vâră coada în casă
 • Dacă o fată punea prea multă sare în mâncare, era bănuită că este îndrăgostită
 • Dacă împrumutai sare, trebuia să fie dată înapoi, altfel necazurile se abăteau asupra casei voastre.
 • Când din întâmplare uitați să puneți sare în mămăligă sau ciorbă, acest lucru prevestea un mare noroc în casă și în familia voastră.

Ce spune specialistul despre beneficiile sării

„Sarea comestibilă iodată, ale cărei beneficii pentru sănătate au fost dovedite de oamenii de știință, pot servi ca medicament. A folosi sare iodată în viața de zi cu zi sau nu este o problemă pentru fiecare individ.

Dar puteți folosi acest produs pentru a face unele proceduri care vor beneficia doar de corpul uman. Astfel, de exemplu, în zilele răspândirii infecțiilor virale pentru a preveni bolile, puteți efectua zilnic procedura de inhalare pentru toți membrii familiei.

Vaporii de sare nu numai că vor întări vasele, dar vor ucide și toate bacteriile dăunătoare care s-au acumulat pe pereții nasului”, explică specialistul în domeniu.

Ce alte întrebuințări mai are

Fetele și femeile care au probleme cu unghiile, o dată pe săptămână, își pot permite să facă o baie, cu o mână de sare iodată adăugată în apă. Astfel de proceduri vor face unghiile puternice, strălucitoare.

un comentariu

 1. […] Superstiții despre sare, păstrate de oameni din cele mai vechi timpuri, pentru a ține ghinionul departe de familia lor. Sarea este unul dintre cele mai importante alimente. De altfel, se spune că nicio mâncare nu capătă gust, dacă nu se pune sare în ea. Pentru… Cititi mai multe aici: Superstiții despre sare. De ce nu e bine să împrumuți sarea. Nu o să mai faci asta după ce afl… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here