Atunci când fac proviziile pentru iarnă, gospodinele nu se zgârcesc când vine vorba de murături și condimentele care trebuie puse pentru ca acestea să aibă un gust desăvârșit. Vei vedea mai jos care este condimentul care se pune la murături pentru un gust aparte.
Rețetă de toamnă. Condimentul care se pune la murături pentru un gust aparte
Gospodinele pregătesc pentru iarnă o sumedenie de murături. De la gogoșari, castraveți, gogonele la ardei umpluți cu varză și murături asortate, toate au o rețetă specială pentru un gust aparte. Acestea pot fi puse în oțet sau în saramură.
Iată mai jos câteva secrete pentru murături gustoase:
- În zeama pentru murături pune piper boabe, dar și mix de piperuri. Acesta se pune în general la castraveți murați, dar și la celelalte murături.
- Sarea este condimentul nelipsit de la toate murăturile. Se recomandă sare de mare sau grunjoasă pentru nu este atât de sărată, iar în contact cu oțetul nu își pierde proprietățile.
- Nu uitați de cimbru! Acesta oferă o aromă aparte murăturilor. Se folosește în general pentru varză, gogonele, gogoșari și castraveți.
- Mărar proaspăt, dar și mărar uscat.
- Usturoiul – poate fi folosit și usturoi crud, dar și praf de usturoi – este condimentul care oferă murăturilor un gust aparte.
- Pătrunjel uscat presărat peste gogonele.
- Boabe de muștar.
- Foi de dafin.
Care sunt beneficiile consumului de murături pentru organism
Legumele conservate, toate cele menționate mai sus, aduc foarte multe beneficii organismului. Consumul regulat de murături ajută să avem o digestie mai bună, să eliminăm toxinele din organism și tratează constipația.
- Murăturile sunt o sursă foarte bine de antioxidanți
- Murăturile sunt o sursă de vitamine
- Murăturile sunt o sursă de minerale
Nu doar aceste legume puse la murat sunt benefice pentru organism, ci și zeama lor. Zeama de varză murată este folosită des pentru a trata constipația. Cea de la castraveți se folosește în general la durerea de cap cauzată de mahmureală.
Rețeta bunicii pentru murături
Se pun într-un butoi: gogoșari, castraveți, gogonele, varză albă, varză roșie, pepene roșu de mici dimensiuni, dovlecel, conopidă, țelină, morcovi, usturoi, hrean, gutui, mere și o crenguță de vișin. Se condimentează, potrivit orientbaza.ro, cu piper boabe, mărar uscat, cimbru, leuștean proaspăt, frunze de țelină, foi de dafin și boabe de muștar.
Apoi se prepară saramura: două linguri de sare grunjoasă la un litru de apă și se adaugă în butoi până sunt acoperite toate murăturile. Acestea trebuie depozitate apoi la loc răcoros și se vântură din când în când pentru a nu face mucegai.
[…] Atunci când fac proviziile pentru iarnă, gospodinele nu se zgârcesc când vine vorba de murături și condimentele care trebuie puse pentru ca acestea să aibă un gust desăvârșit. Vei vedea mai jos care este condimentul care se pune la murături pentru un gust aparte. Rețetă… Cititi mai multe aici: Condimentul care se pune la murături pentru un gust aparte. Secretul gospodinelor desăvârșite […]