Toamna- momentul potrivit pentru a planta trandafiri

0

Toamna se numără bobocii… de trandafir, dar se fac și pregătirile pentru creșterea „următoarei generații”. În lunile octombrie-noiembrie, până la venirea primului îngheț, este foarte momentul potrivit să ne apucăm de plantat trandafiri în grădinile noastre. Solul umed datorită ploilor din această perioadă și vremea încă blândă oferă condițiile cele mai bune pentru ca plantele să dezvolte rădăcini.

Înainte de a pune în pământ butașii de trandafir, rădăcinile care mai mari se scurtează până la aproximativ 15-20 de cm, iar cele mai subțiri la câțiva centimetri. De asemenea, reținem 2, maximum 4 ramuri pentru trandafirul pe care urmează să-l plantăm, scurtându-le la 4-5 muguri. Înainte de plantare, trebuie să lăsăm trandafirul în apă cel puțin 1-2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore.

Groapa în care plantăm

Groapa de plantare pentru trandafir trebuie să aibă aproximativ 40-50 cm lățime și cam aceeași adâncime, astfel încât rădăcinile să aibă loc în ea. Înainte să punem planta, stratul de pământ din partea inferioară a gropii trebuie bine afânat. În momentul în care îl fixăm în pământ, trebuie să avem grijă ca ochiul de altoire al tradafirului să fie cu 4-5 cm sub suprafața solului. De asemenea, pentru trandafirii cu trunchi înalt, specialiștii recomandă să fie sădiți înclinat, la 40-50 de grade, pe direcția rândului.

trandafiri-plantare-toamna

Citeşte şi Decorează grădina cu lucruri pe care nu le mai foloseşti

Fixarea plantei în pământ

În momentul în care puneți planta, răsfirați rădăcinile și fixați-le așa încât să fie bine întinse în groapă. După aceasta, puneți la loc pământul amestecat în prealabil cu cca. 30% îngrăsământ natural, iar dacă solul este dens, amestecați-l cu nisip grosier ori pietriș și calcar. În timp ce puneți pâmântul în groapă, scuturați puțin trandafirul pentru ca solul să se distribuie uniform printre rădăcini.

plantare-tradafir-2

Într-un final, bătătoriți pământul și udați bine trandafirul ca să se prindă. După ce apa a intrat în pământ, cu solul rămas faceți un mușuroi de cca. 20 cm în jurul plantei pentru a o feri de îngheț.

planatre-trandafiri-toamna

Până ca iarna să-și intre în drepturi, aveți grijă ca trandafirul nou-plantat să nu se usuce, udându-l atunci când este nevoie.

Surse foto: www.botanichka.ruwww.pinterest.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here