Toporaşii – tot ce nu ştiai despre ei

0

În perioada medievală, toporaşii erau oferiţi ca premiu pentru cel mai talentat trubadur la Concursul de poezie Floral ce se desfăşura în Toulouse, la data de 1 mai.

Toporaşii (Viola odorata), floricele delicate mov sau albe, ce apar primăvara devreme şi ne bucură cu mirosul lor suav, erau folosite de persani şi greci în poţiuni pentru vindecarea inimilor rănite şi în ceaiuri pentru potolirea furiei şi vindecarea insomniilor.

Toporaşii sunt originari din Europa şi Asia şi au fost introduşi şi în America de Nord şi Australia. Planta este perenă, erbacee, creşte în zone de semi-umbră, cu soluri umede, bine drenate, alcaline, neutre sau acide. Se înmulţeşte prin stoloni şi seminţe. Frunzele sunt lung peţiolate şi au formă de inimă.

Toporaşii în industria parfumurilor

Din frunze şi flori se extrag substanţe folosite în industria parfumurilor. Aromele din flori sunt diferite de cele din frunze. Parfumurile pe bază de toporaşi erau extrem de populare în perioada victoriană.

În prezent, florile se folosesc rar deoarece substanţele pe care le conţin au fost obţinute şi pe cale industrială.

Toporaşii în bucătărie

Francezii fac din aceste flori un sirop cu uz culinar foarte apreciat de americani care-l folosesc pentru a pregăti scones şi bezele de toporaşi.

Florile şi frunzele se folosesc în diverse preparate delicioase şi parfumate. Florile sunt consumate în salate, cristalizate, în budinci, jeleuri, dulceaţă, ciocolată sau oţet aromat.

În secolul XIV, pudra de toporaşi era adăugată în budinci de orez asortate cu migdale. Francezii decorau friptuile de viţel cu toporaşi, iar în perioada victoriană, la banchete, se serveau wafe de toporaşi cu sos de lămâie.

Toporaşii-plantă de cultură

Se practică cultivarea toporaşilor în livezi, aceştia oferind producătorilor de fructe o sursă de câstig pe perioada primăverii. Toporaşii se combină cu alte specii precum panseluţe şi gălbenele şi se vând sub formă de amestecuri.

Preţul unei cutii cu 20 de flori comestibile este în jur de 13 lei pe http://microgreens.ro/magazin/mix-flori-comestibile/, iar al unui plic cu seminţe mix flori comestibile de 21 lei pe www.bakker.com

Stiaţi că:

Infuzia de viorele se colorează în roşu la contactul cu un acid şi în verde la contactul cu o bază aşa că uneori este folosită în locul hârtiei litmus.

La exilarea lui Napoleon pe insula Elba acestea le-a promis partizanilor săi că se va întoarce odată cu violetele (alt nume pentru toporaşi). Astfel şi-a căpătat numele codificat de “Caporalul Violetă”.

Autor: Dana Canari, biolog

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here