Utilizarea pompelor de căldură

1

Dacă vorbim de economisirea costurilor pentru încălzire, dar şi de producerea ecologică a căldurii, atunci cea mai bună şi la îndemână soluţie pare să fie pompa de căldură. Pompele de căldură sunt cele mai eficiente surse de energii alternative pentru echipamentele de răcire şi încălzire a clădirilor.

Pompa de căldură este o instalaţie care transferă căldura dintr-un mediu cu temperatură mai joasă în altul cu temperatură mai înalta. Mişcarea este făcută în sens invers decât cel pe care-l are căldura în mişcarea sa naturală. Pompele de căldură folosesc energia regenerabilă din sol, apă şi aer cu potenţial inepuizabil şi gratuit, pe care o transferă în casă prin intermediul instalaţiei de încălzire.

Tehnica de producere a energiei termice din energia disponibilă în mediul înconjurător este cunoscută de foarte multă vreme, dar aplicarea acesteia în domeniul termic s-a dezvoltat doar în ultimii ani. O pompă de căldură asigura astfel independenţă faţă de combustibilii fosili şi contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 şi la protecţia climei.

În plus, prezintă şi avantajul că poate fi folosită pe tot parcursul anului: vara pentru climatizare, iarna pentru încălzire şi desigur pentru prepararea apei calde de care este nevoie tot timpul anului.

Ideală pentru casele unifamiliale, Viessmann Vitocal 200-G este o pompă de căldură sol/apă compactă care utilizează căldura regenerabilă din sol având posibilitatea funcţionarii cu energie electrică furnizată de un sistem fotovoltaic. Este foarte silenţioasă, funcţionează fără vibraţii graţie construcţiei speciale ce optimizează nivelul de zgomot.

În timpul verii, pompa oferă alternativa comutării pe răcire prin intermediul dispozitivului NC BOX (natural cooling). Din punct de vedere al eficienţei energetice Vitocal 200-G se încadrează în clasa A++.

Pentru casele multifamilale sau clădiri industriale unde sunt necesare puteri nominale mai mari, Vitocal 300-G pompa de căldură sol/apă, în două trepte şi cu posibilitatea de cuplare de tip Master/Slave a două echipamente, este soluţia perfectă.

vitocal-300-g_00018 pompelorInima pompei este compresorul puternic care oferă temperaturi ridicate ale agentului termic pe tur şi se remarcă atât prin fiabilitate cât şi prin siguranţă în exploatare. Dependenţa de energia din mediu Vitocal 300-G este configurată fie ca pompă de căldură sol/apă pentru utilizarea căldurii din sol sau ca pompă de căldură apă/apă pentru căldura din apa din pânză freatică.

Pompele de căldură de la Viessmann nu sunt ecologice numai prin faptul că utilizează energii regenerabile, ci şi prin faptul că utilizează refrigerant R 410A, un agent frigorific neinflamabil şi prietenos cu mediul încojurător.

Cu toate că la început investiţiile par destul de mari, din ce în ce mai mulţi proprietari aleg pentru casele sau clădirile lor acest sistem care are costuri mici de funcţionare şi întreţinere, o pompă de căldură producând în medie de 4 ori mai multă energie faţă de ceea ce consumă.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here