Vizitează Genova, nu Geneva :), chintesența orașelor italiene, cu tot cu Cinque Terre

2
Genova, Cingue Terre
Genova, Gara Centrală

Un drum la Genova durează două ore cu avionul din București, Otopeni. Dar de ce să mergi la Genova dacă ai Roma, Bologna sau Napoli?

Mergi al Genova pentru ca le cuprinde pe toate trei și mai mult decât atât. E o figură de stil, evident. Nu le cuprinde geografic, ci le cuprinde ca spirit și le mai cuprinde și arhitectural, culinar sau estetic!

Galerie foto Genova și Cinque Terre: artă pe străzi, arhitectură, mâncare, mașini și moto, mare și munte!

Cum adică “ca spirit”?

Găsești în orașele mari, dar și în cele mai mici ale Italiei un spirit milenar. Deși oamenii știu că sunt trecători, pasageri în existența lor fizică, cei de aici sunt ușori la vorbă și la comportament.

Vezi și Murano, Burano și Torcello, locuri cu adevărat de basm

“Dolce far niente” nu înseamnă să nu faci nimic. E evident, de cum intri pe străzile
înguste cu clădiri înalte de 5 sau 6 etaje, că oamenii ăștia fac o groază de lucruri.

Mobila mai mișto ca la JYSC sau la Ikea, geci de piele mai mișto decât Superdry dau Diesel, pantofi mai mișto decât Jordan sau bijuterii sublime…

Iar clădirile… o minune! Chiar dacă sunt case de locuit, bloculețe de 500 de ani încă în picioare sau biserici chiar mai vechi…

Aici oamenii sunt relaxați, magazinele se închid pe la ora 14.00 și se redeschid pe la 16.00, restaurantele se deschid chiar mai târziu, dar au mâncare excelentă. Vinuri și mai greu de uitat.

Ăsta e spiritul de Genova, prin excelență, și este chintesența italiană. La Genova ”dolce far niente” înseamnă să faci ce știi, dar genial!

Cum adică “arhitectural”?

Dacă în Bologna găsești trotuare acoperite de clădiri în consolă, pavate cu piatră mozaic, ei bine, la Genova găsești cel puțin un bulevard larg construit astfel, care adăpostește galerii minunate și cu magazine de modă, și cu cofetării, și cu cârciumi, și cu magazine alimentare în care îți vine să pe oprești pentru o cafea sau un limoncelo sau un pahar de vin 🙂 cât de des poți.

Dacă în Florența sau Veneția ai artă pe stradă, clădiri impunătoare prin volum sau prin extraordinara lucrătură a fațadei – adevărate opere de artă arhitecturală – același lucru îl găsești la Genova.

Mai mult, aici, în statul Genovez care prospera la Vest de Cizmă, familiile ducale au construit în tihnă case, palate și piețe impunătoare, greu de uitat. De parcă, genovezii au avut 3000 de ani la dispoziție, nu 2000 după Cristos.

Clădirle înalte adăpostesc apartamente de peste 4 m înălțime pe nivel… lux, bogăție!

Iar perioada prin care trece Europa, post pandemică, face și din Genova un oraș al schelelor. Și aici, sau și mai mult aici, autoritățile au accesat banii europeni – cel mai probabil – și reconstruiesc ce pot… clădirile vechi de sute de ani.

Special pentru “umblătorii” prin vacanțe, Genova are dealuri îmblânzite de genovezi cu străzi înguste, ca în Roma veche (ca în toate orașele care și-au păstrat cartierele medievale), cu bărulețe și taverne care stau deschise doar câteva ore.

Genova are muzee, sigur, nu ca Vaticanul sau Florența, dar sigur ai ce să vezi în interior dacă e prea cald sau plouă pe afară.

Un loc special în povestea Genovei sunt tavernele, restaurantele care dau de
mâncare turiștilor tot felul de rețete, care mai de care mai proaspete sau mai inventive.

Cu siguranță, calitatea ingredientelor fac din mâncarea genoveză una greu de egalat. Chit că vrei carne, pește, paste sau salată, ingredientele par culese “acum” din grădină, pescuite “acum” din mare.

Restaurante precum luxosul Zeffirino sau abscunsul iCuochi sunt zeci. Toate cu multe stele în google, dar parcă nu suficiente 🙂

Estetic, micile magazine de mobilă ale Genovei, impun noi standarde în ceea ce privește frumusețea și utilitarismul. Sigur, costa mai mult decât suntem obișnuiți să plătim la Ikea LEMS sau Mobexpert, dar, cu siguranță, de la accesorii până la corpuri mari de mobilă totul e un “eveniment” estetic.

După ce îți clătești ochii în astfel de magazine, cu răbdare de vizitator de muzeu, sigur ești mai bogat. Aici înveți, de exemplu, ca plasticul poate fi, este un element extrem de versatil – în sens pozitiv. Vezi că poți face și obiecte care frizează luxul chiar dacă sunt din banalul plastic – poate și reciclat.

Plajă nu e direct în Genova, dar nici departe nu e. 20 minute cu trenul și ajungi la plajele dinspre Santa Margherita și Portofino.

Aici, sigur ai ce face o zi, două. Poate ca ar trebui să stai o noapte aici, e totuși mai scump, dar merită sa petreci o seară în Portofino.

Cele 5 pământuri

După festinul vizual și culinar de la Portofino, trenul, nu mai scump de 10 euro, te duce în Levanto, deci Cinque Terre.

Aici, la puțin peste o oră de cocheta Genova, ai un tărâm de vis cu mare, trasee montane și taverne, cu pește proaspăt sau cu vin “crescut” în podgoriile care se uită tot anul către încântătoarea Mare Mediterană.

Trenul te lasă la Monterosso, iar în 5 ore, hai 6, cu tot cu opriri, poți să ajungi la Riomagiore, al cincilea “pământ”, punctul final al călătoriei.

Ai de văzut, în ordine, de la West la Est, adică dinspre Genova spre La Spezia: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore.

Dar poți să vezi fiecare orășel cu trenul, durează 5 minute de la o gara la alta. Ca în Genova, și aici mâncarea și vinul, mai ales cel local, sunt bune, gustoase, ademenitoare întru-mai-mult, deci mai bine mergi mult pe jos și mănânci și bei cât vrei.

Sigur, merge să stai într-o noapte într-una sau într-alta dintre cele cinci Pământuri costale.

Apoi, cu tren spre Pisa sau înapoi la Genova, e doar o joacă :).

PS

Nu vorbim aici de Geneva (CH), e vorba de frumoasa Genova, puternic stat italian în evul mediu rival încă din început de mileniu doi cu cel al mai cunoscutei Veneții!

 

2 comentarii

  1. […] Un drum la Genova durează două ore cu avionul din București, Otopeni. Dar de ce să mergi la Genova dacă ai Roma, Bologna sau Napoli? Mergi al Genova pentru ca le cuprinde pe toate trei și mai mult decât atât. E o figură de stil,… Cititi mai multe aici: Vizitează Genova, nu Geneva :), chintesența orașelor italiene, cu tot cu Cinque Terre […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here