Murano, Burano și Torcello, locuri cu adevărat de basm

5
Murano, Burano, Torcello
Murano, Burano, Torcello

A fost o dată ca niciodată… așa aș începe acest text pentru că Murano, Burano și Torcello sunt niște locuri cu adevărat de basm.

Îmbarcarea se face în Veneția, nici nu mai știu cât am plătit pe un bilet valabil o zi întreagă. Luăm vaporetto, iar în drum spre Murano trecem pe lângă o insulă care adăpostește Cimitero di San Michele și Chiesa di San Michele in Isola.

Prima oprire: Murano și aici aș fi rămas o viată. Pentru a preveni potențialele incendii pe continent, care pot apărea în timpul procesului de sticlărie, Murano a devenit cândva prin secolul VIII o fabrică plutitoare. Meșteșugul de a transforma nisipul în sticlă s-a transmis până în zilele noastre, drept urmare insula este înțesată cu “vetrerii” unde veți găsi nenumărate comori de sticlă.

Citește și: Zugrăveli colorate: Alege culoarea casei în funcție de efectele sale

Mai mergem în jur de 24 de minute cu vaporetto și ajungem în Burano. Legenda spune că în Burano pescarii își vopseau casele în culori aprinse pentru a putea găsi ușor drumul acasă chiar și când era ceață. Burano este de fapt un mic arhipelag format din câteva insulițe, inter-conectate prin poduri. Aici a apărut prima școală de dantelărie, mai ales pentru că prin secolul XVI, dantela de Burano era cea mai căutată prin Europa, dantelă pe care încă o veți putea găsi pe străduțele înguste și pline de culoare.

Mhmm… pline de culoare, dar nu oricum. Ca să poată schimba culoarea clădirii, proprietarul trebuie să informeze guvernul, care îi va oferi lista cu pasteluri permise pentru strada respectivă.

Dar sa nu uităm de Torcello, care este o insula selectă.. la un moment dat avea numai 17 rezidenți, dintre care unul era Ernest Hemingway.

Și să vă mai spun că mâncarea a fost mai mult decât gustoasă?

Galerie foto Murano, Burano, Torcello

Murano, Burano, Torcello
Murano, Burano, Torcello

 

Autor: Elena David

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here