Aflați de la un inginer chimist ce trebuie să știți înainte de a cumpăra vopsele pentru zugrăvit

0
vopsele-adeplast-concurs

Ce sfaturi despre vopsele să primești, când deocamdată gândul îți stă la vacanță? Ei, le împăcăm pe amândouă. Înainte să vă apucați de lecturat interviul cu Doina Obreja, inginer chimist la compania AdePlast, despre ce trebuie să aibă în vedere omul de rând, când se apucă de zugrăvit, vă dăm o veste bună!

În această vara AdePlast a lansat un concurs pentru cei care vor să împace vacanța cu zugrăvitul. De la 1 august până pe 30 septembrie, cine se învrednicește cu zugrăvelile prin casă, la birou sau unde mai are nevoie, dacă păstrează bonul și completează formularul de înscriere de aici, poate câștiga unul dintre cele 100 de accesorii pentru casă și grădină, una dintre cele patru vacanțe în Europa sau marele premiu – un Ford Kuga! Detalii despre produsele participante și regulamentul concursului găsiți pe site-ul dedicat acestuia, www.vopseleadeplast.ro.

Acum, că v-am dar vestea ce mare, vă invităm ca din rândurile care urmează să aflați este diferența dintre o vopsea ieftină și una premium, ce exigențe trebuie să îndeplinească vopselele pentru spații problematice și cum facem cea mai bună alegere pentru a vopsi pereții exteriori și ce cantități de vopsea ne-ar fi necesare.

Cât de importantă este calitatea vopselei cu care zugrăvim acasă sau într-un alt spațiu unde petrecem mult timp? Care este diferența dintre o vopsea ieftină și una premium, ce riscăm dacă ne „zgârcim” când cumpărăm vopseaua?

Zugrăvirea unui spaţiu produce mult disconfort, iar aşteptările de după renovare pot fi pe măsura deranjului. În mod normal, alegerea unui produs potrivit te ajută să termini treaba mai repede fără dezamăgiri.

Cum să alegem un produs potrivit? Mai întâi de toate, trebuie să ținem cont de tipul suportului pe care urmeaza sa-l vopsim:  este un suport nou, gletuit? A mai fost zugrăvit anterior? Dorim să schimbăm culoarea? Unde vrem să aplicăm, la interior sau la exterior?

 Având răspunsul la aceste întrebări, este foarte important să știm că trebuie să ținem cont și de următoarele aspecte pentru a lua decizia finală: să fie o vopsea ușor de întreținut (să se poată spăla și curăța în cazul murdăririi accidentale), să aibă o putere foarte mare de acoperire, să fie ușor de aplicat,  fără stropire, să aibă o permeabilitate ridicată la vapori, să respecte gradul de culoare ales, iar dacă alegem o finisare în alb, să aibă un grad de alb strălucitor. În cazul vopselelor de exterior, trebuie să avem în vedere gradul de rezistență la intemperii și UV.

 

Citește și: Cum aduci luminozitate și spațiu unei bucătării mici

 

Pe lângă aceste aspecte, desigur, și raportul preț-putere de acoperire l/m²/strat este relevant, dar o foarte atenție trebuie să acordăm și gradului de emisie de agenți nocivi a vopselei, care trebuie să fie foarte redus, chiar spre zero.

Toate acestea sunt cerințe minime obligatorii pentru a duce la o satisfacție deplină a lucrului bine făcut. Vopselele premium, în mod categoric, îndeplinesc aceste cerințe.  Alegerea unui produs ieftin nu duce decât la alocarea unui buget suplimentar într-un timp foarte scurt pentru revopsire. Întreținerea unei suprafețe pe care s-a aplicat o vopsea ieftină va fi una dificilă atâta timp cât aceasta nu îndeplinește cerințele minime obligatorii de mai sus. Așadar, așteptările pe care le putem avea de la un produs ieftin nu pot să fie prea mari.

De ce aspecte trebuie să ținem cont atunci când alegem vopseaua pentru dormitor, living sau birou? Cam ce cantitate de vopsea ar fi necesară pentru a zugrăvi un spațiu de 20 mp, de exemplu?

Ca răspuns general avem mai sus criteriile pe care trebuie să le îndeplinească orice vopsea la aplicare, în orice tip de AERIA-GOLD-ALL-INCLUSIVE-Vopsea-all-inclusive-pentru-interiorspațiu. Cu atât mai mult în spațiile de locuit ar trebui ținut seama de ele! Avem o arie de aplicare unde exigența ar trebui să existe cu precădere. Așadar, ne trebuie o vopsea cu putere mare acoperire, fără conținut de substanțe nocive, cu o aplicabilitate foarte bună și cu o întreținere foarte facilă, cum sunt Aeria Gold Cu Porus X sau Aeria Superweiss din gama de produse premium marca AdePlast.

Pentru un spațiu de locuit de 20 m², suprafață utilă, avem o suprafață totală de pereți+tavan de aproximativ 65 m². În acest caz pentru vopsit sunt necesari  8L vopsea/ strat.

În funcție de tipul suportului, gradul de absorbție, dacă a mai fost colorat cu o culoare intensă sau nu, cât și de capacitatea de acoperire a vopselei, după evaluarea aspectului primului strat, decidem în final dacă este necesar de aplicat și al doilea strat de vopsea. Atat cu Aeria Gold cu Porus X, cat și cu Aeria Superweiss, se poate aplica un singur strat dacă avem o suprafață care a fost vopsită tot în alb.

Sunt produse din gama premium care se caracterizează printr-o putere foarte mare de acoperire și un alb strălucitor ca elemente comune, diferențiindu-le atributul de efect antimicrobian prezent în cazul Aeria Gold cu Porus X, precum și clasele de lavabilitate: clasa 1 rezistență la frecare umedă, în cazul Aeria Gold cu Porus X, respectiv clasa 2 în cazul Aeria Superweiss – vopsea de interior.

Aş mai adăuga aici şi suprafețele unde există condiții de formare a igrasiei şi mucegaiului cum ar fi pereții interiori orientati spre nord, pereții şi tavanele mansardelor, precum şi alte suprafețe interioare si exterioare atât noi cât si renovate, care necesită acoperire cu o vopsea cu proprietăti de izolare termică.

Datorită nanoparticulelor conținute, Aeria Nano-Tek este o vopsea termoizolantă care împiedică transferul de caldură, reflectă radiația termică si crează o barieră împotriva umiditătii, împiedicând în acest fel dezvoltarea mucegaiului si a fungiilor. Este soluția ideală pentru prevenirea formării igrasiei, prin eliminarea umidităţii de pe suprafeţele reci de zid, precum și pentru o creştere semnificativă a eficienţei energetice a clădirilor.

De ce trebuie să ținem cont când alegem vopseaua pentru baie ori bucătărie? Ce cantitate de vopsea ar fi necesară pentru un spațiu de 16 mp?

Baia și bucătăria din orice spațiu de locuit reprezintă suprafețe care au cerințe speciale din partea unei vopsele lavabile: în aceste spații avem condiții de umiditate ridicată. Vopselele care sunt recomandate în acest caz trebuie să inhibe dezvoltarea microorganismelor – mucegaiuri, fungi etc. –,  care se dezvoltă foarte ușor în astfel de medii. Acest tip de vopsea, practic, reduce de pe suprafețele pe care a fost aplicată numărul mediu al acestor microogranisme.

Este foarte posibil ca înainte de a ne apuca de zugrăvit, aceste suprafețe să fie deja contaminate. În acest caz, preliminar aplicării vopselei, este recomandată sanitizarea, curățarea suprafeței de mucegaiuri și fungii și ulterior de aplicat o vopsea cu astfel de proprietăți. Adeplast are în portofoliul sau de produse atât soluția de sanitizare, pentru curățarea mucegaiului, cât și vopseaua special concepută pentru astfel de spații: Aeria Superweiss Antimucegai.

 

Citește și: AdePlast a livrat în totalitate materialele de finisaj la Cartierul Solar

 

Este bine de știut că microorganismele sunt prezente acolo unde există mediul propice pentru dezvoltarea lor. O eliminare completă a dezvoltării acestora este posibilă atunci când sunt eliminate toate cauzele care conduc la apariția lor. Dacă există o ventilație corespunzătoare a spațiilor respective, dacă eliminăm infiltrațiile de apă, dacă aplicăm produse adecvate acestor spații, putem combate tipurile acestea de microorganisme care ne pot afecta sănătatea.

Pentru băi și bucătării cu o suprafața de 16 m², pentru tavanul acestora cât și pentru partea superioară a pereților care urmează a fi vopsite, este necesar un ambalaj de 2,5 L Aeria Superweiss Antimucegai.

Ce trebuie să avem în vedere când cumpărăm vopseaua pentru exterior?

Produsele pentru exterior trebuie să asigure în primul rând rezistență superioară față de cele de la interior.Dacă avem de aplicat o vopsea pe exteriorul unei case, va trebui să ne asigurăm că acea vopsea are o rezistență la frecare umedă de Clasa 1 lavabilitate. În cazul alegerii unei vopsele colorate, trebuie să ne asigurăm că pigmenții folosiți la colorare au rezistențe ridicate la UV și intemperii, că prezintă o hidrofobicitate ridicată și o permeabilitate la vapori… (vedeți continuarea interviului în Business Cover).

 

Sursă foto: www.pintuacabadosjg.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here