Vrei să-ți spionezi dădaca? Ce trebuie să știi

0

Camerele video ascunse care au ca scop spionarea activității unei dădace (nanny cams) sunt tot mai răspândite, odată cu avansul tehnologiei, permițându-le părinților să se asigure că nimic nedorit nu se întâmplă cât timp își lasă copiii în grija unei persoane străine.

De asemenea, cazurile mediatizate ale unor dădace surprinse având un comportament necorespunzător de astfel de dispozitive au dus la creșterea în popularitate a acestor tipuri de sisteme de securitate.

Camerele spion sunt disponibile și în România în variate forme pe site-urile specializate (spy-soft.ro, spycom.ro, spystore.ro etc). Costă câteva sute de lei și, datorită dimensiunilor reduse, pot fi amplasate oriunde. Acestea pot fi ascunse într-o jucărie de pluș (obiectivul pare un nasture), într-un sistem ce imită un senzor de fum, un odorizant de cameră, în ceasuri, animale împăiate etc.

De obicei, camerele spion sunt camere wireless, imaginile surprinse fiind transmise și stocate pe un sistem NVR (network video recorder).

Ce spune legea

Desigur, nimeni nu vă poate împiedica să montați camere de supraveghere pe proprietatea dumneavoastră, însă, având în vedere că veți înregistra și stoca imagini cu o persoană străină, este bine să aruncați un ochi pe legea privind protecția datelor cu caracter personal (Legea 677/2001).

Legea poate fi interpretată și pro și contra. Astfel, înregistrarea și stocarea de imagini este interzisă fără acordul persoanei vizate, existând însă și excepții. De exemplu, articolul 9, litera b spune că o astfel de practică este permisă „…dacă prelucrarea este necesară pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea săvârșirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlăturarea urmarilor prejudiciable ale unei asemenea fapte”.

Mare grijă, însă, ce faceți cu imaginile stocate. În cazul în care nu ați înregistrat ceva ce se poate considera faptă penală, cel mai indicat ar fi să ștergeți datele. Acestea ar trebui păstrate doar dacă pot constitui o probă într-un proces, ori dacă dovediți că au cumva valoare științifică sau istorică! De asemenea, distribuirea imaginilor (nu postați isprăvile dădacei pe YouTube, oricât ar fi de haioase) este o încălcare clară a legii. La fel și montarea camerelor de supraveghere în baie sau în camera destinată dădacei (dacă este cazul).

Cel mai simplu, însă, ar fi să informați dădaca despre camerele de supraveghere. Acordul ei elimină orice ambiguitate din punct de vedere legal. De asemenea, informarea acesteia despre camerele de supraveghere poate acționa ca măsură de prevenire a faptelor de care vă temeți.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here