Cum trebuie amenajată camera copilului – Sfatul specialistului: Designer Irina Constantin

1

Camera copilului nu este o prelungire a locuinței părinţilor, nu trebuie să fie în aceeași notă cromatică. Ați amenajat totul minimalist cu tonuri de bej  și maron. Nu este necesar să continuați tot așa şi în camera copilului. Ea este independentă. Este casa lui şi deci trebuie amenajată special pentru el. Dacă înţelegeţi acest lucru, puteţi face singuri decorul, dacă nu, mai bine apelaţi la un specialist.

Lista lucrurilor care nu trebuie să lipseasă din camera viitorului bebeluş: pătuț, zonă înfășat, coș gunoi, fotoliu, șezlong alăptare, zonă de joacă/țarc pe jos, jucării (doar în rafturi), coșuri, depozitare haine/dressing, pătuț copil cu reglaj pe înălțime, cădița (nu e neapărat necesară), jocuri/culori/interactivitate, pardoseală caldă.

Constantin Irina, designer de interior Knox Design

Regula „materialelor naturale” este valabilă şi atunci când vine vorba de mobilier. În plus, ar fi bine ca acesta să aibă forme cu margini rotunjite, pentru a preveni o eventuală accidentare. După ce aceste criterii sunt îndeplinite, căutaţi un ansamblu de mobilier care să se poată modifica odată cu creşterea copilului. Acest lucru este foarte practic şi vă va scuti de cheltuieli ulterioare.

Alegeţi un pătuţ pentru nou-născuţi, care se poate transforma în pat de o persoană. Gândiţi-vă din timp că pe măsură ce micuţul creşte, va avea nevoie de mai mult spaţiu de depozitare, aşa că achiziţionaţi de pe acum un mobilier inteligent compartimentat, care să îi servească şi mai târziu.

Copilul până la vârsta de 3 ani

Deși are preferințe, nu și le poate exprima – trebuie să le ghicim în funcție de modul său de manifestare. Oricum, copilul nu trebuie să doarmă cu noi în cameră.  Chiar dacă doarme, după perioada de alăptare trebuie mutat. Mutare categorică, iar amenajarea trebuie să îl ajute să se desprindă de fusta mamei, chiar dacă invocă coșmaruri ca să se reîntoarcă în patul matrimonial.

Camera copilului trebuie să fie atât un mediu sănătos şi confortabil pentru noul membru al familiei dumneavoastră, cât şi o platformă de teste, un laborator în care micul utilizator îşi evaluează influenţa asupra elementelor componente ale universului fizic înainte de a lua contact cu necunoscutul dinafara casei.

Materialele care vor intra în componenţa amenajării camerei trebuie să fie dintre cele cu grad minim de toxicitate – copiii îşi „învaţă” habitaclul cu mâinile, dar şi cu gura, deci acest aspect trebuie luat în seamă. Suprafeţele netede sunt de asemenea mai sigure decât cele denivelate. Un covor care să acopere toată suprafaţa de călcare ar fi de asemenea util – suprafaţa cu care va lua contact copilul va fi astfel moale, dar şi călduroasă.

Amenajările pentru preşcolari (3 – 6 ani)

Amenajările pentru preşcolari implică următoarele recomandări: pătuțul tip leagăn se schimbă cu un pat reglabil pe lungime – deja se pot alege forme mai complexe (suspendat, în formă de căsuță, pantof, mașină, cu tobogan etc.), locul de joacă este cât mai mare, depozitarea simplă pentru jucării (sertare în care se aruncă ușor), mini biblioteca pentru cărți cu imagini, eventual sonorizare/tv & dvd în cameră, măsuță și scaunele pentru bricolaj – se vor observă acum aptitudinile precum şi preferința pentru anumite jucării – mașinuțe/trenulețe/păpuși/plusuri etc., este un copil introvertit sau extrovertit? Îi place să se joace într-un grup sau se retrage? Are preferințe pentru anumite sporturi? La ce desene animate se uită? Deja se pot alege pereți colorați pe o tematică preferată – de așteptat să se schimbe cam o data pe an sau la 2 ani. Puteți alege autocolante amuzante, dacă are înclinații spre desen alegeți un colț/perete/ușă pe care să se poată desena și cumpărați tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.

Amenajarea camerei de școlar (6 -12 ani)

Amenajarea camerei de școlar implică existenţa unui birou (calculator/imprimantă/bibiliotecă,  patul se poate schimba cu o canapea extensibilă, dormitorul devine miniliving, deja începe să se întâlnească cu prieteni, colegi de joacă, ceea ce implică jocuri, console. Trebuie să îi oferiți mai multă încredere, independență și intimitate. Dacă până acum ați ținut sau nu cont de preferințele lui, de data această chiar trebuie să le puneți în practică.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here