Cum să creezi o atmosferă plăcută pentru o masă de Paști în aer liber

0

A venit momentul ideal pentru ambientarea terasei, locul de relaxare, de savurare a cafelei de dimineață înconjurată de parfumul copacilor infloriți din fața casei, de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi şi, în special de organizare a unei mese cu ocazii speciale, cum este cea de Paşti. Dacă este suficient de mare terasa poate fi locul ideal de a servi masa în aer liber sau de a organiza o masa festivă alături de natură şi de casă.

Pentru amenajarea terasei, intenția noastră trebuie să fie de a crea un spațiu intim, confortabil și plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spațiu care să fie ca o oază de liniște și să te ducă cu gândul la casă, la curtea mult dorită.

Este necesar sa vă gândiţi de asemenea și la cât de practică va fi. De aceea alegerea mobilierului trebuie sa conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe spațiu foarte mult, pentru că tot ce este intim este mai frumos și mai usor de intreținut. De asemea, trebuie sa vă gândiţi că în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine. Veţi putea alege deci un mobilier din ratan combinat cu o masa din fier forjat. Sunt elemente rezistente și plăcute ca aspect pentru terasă. Trebuie de asemenea să ţineţi seamă de faptul că la ora actuală este la modă mobilierul in-out, cu alte cuvinte, .acel mobilier pe care puteţi să îl folosiţi pentru terasă sau grădină iar pe perioada sezonului rece să îl mutaţi la interior, de  preferinţă în living, potrivindu-se bine şi aici. Există deja multe soluţii de acest fel pe piaţă.

În privinţa materialelor textile, este de preferat folosirea celor teflonate, adică tratate special pentru a fi rezistente la apă și pentru a nu se degrada. Culorile nu trebuie să fie foarte pastelate, pentru că sunt greu de întreținut și trebuie curățate mult mai des. Amenajarea terasei trebuie făcută cu materiale naturale dar în combinație măcar cu putin polyester pentru a putea fi ușor curățate. Culoarea acestora se alege în funcție si de culorile în care a fost amenajata terasa sau pereții laterali.

Citește și: Şase trucuri să-i înveţi pe cei mici să împartă camera

Cele mai potrivite culori sunt cele de pământ: maro, verde, bej. Sunt calde și relaxante integrându-se perfect și cu mediul înconjurător. Se poate opta pentru motiv floral combinat cu material simplu, uni, pentru ca toată casa să fie amenajata în acest stil, iar terasa va fi o continuare a spațiului interior.

Fiind un loc mai rustic, terasa nu trebuie sa fie foarte pretențioasă. Mobilierul nu trebuie să fie „piesa de rezistență” din acest décor, ci florile, cât mai colorate și de mai multe feluri. Nu uitaţi că accesoriile retro sunt la modă, astfel încât o stropitoare veche refăcută sau un vas ceramic vor produce un frumos efect. Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. De asemenea, se pot alege cu grijă și niște corpuri de iluminat în același stil, nu foarte extravagante, ci dimpotrivă, simple și cu lumina difuza pentru a crea un spațiu odihnitor.

Masă de Paşte pe terasă 

Evenimentele speciale şi sărbătorile care strâng familia împreună ne motivează să pregătim mai atent decorul precum şi fiecare detaliu, de la preparate până la aranjamentele propriu-zise. De Paşte ce poate fi  mai plăcut decât o masa pe terasă, în aer liber. Iată câteva idei pentru realizarea decorului pentru terasă sau grădină cu ocazia acestui eveniment, prezentate de designer Cristina Stănescu (destraarte@clicknet.ro).

Atenţia deosebită faţă de decor nu înseamnă că trebuie să recurgem neapărat la accesorii preţioase. Dacă vreţi un aranjament cald şi prietenos, alegeţi o temă veselă. Pentru sărbători nu trebuie neapărat să redecoraţi întreg diningul. Trebuie doar să aveţi pregătite câteva elemente care să schimbe atmosfera oricând aveţi nevoie, fără prea multe implicaţii financiare sau deranj.

Prospeţime de primăvară

O soluţie la îndemână de a schimba look-ul unei mese sunt accesoriile textile, fie că e vorba despre o faţă de masă, un napron sau suporturi individuale pentru farfurii. Ideea este să aveţi un set de astfel de accesorii potrivit pentru orice ocazie. De pildă, pentru masa de Paşte alegeţi un model vesel şi dinamic, inspirat din cromatica primăverii. Altă idee este să vă axaţi pe flori de primăvară, multe şi colorate, pentru a decora masa. Efectul pe care îl au florile proaspete asupra unui interior e binecunoscut. De altfel, ele nu ar trebui să lipsească din niciun aranjament de masă festiv. Nu contează neapărat vaza în care le puneţi. Nu vă trebuie un model special, de sărbătoare. Important este ca florile să fie în ton cu evenimentul şi să creeze starea pe care o urmăriţi. În această situaţie, o faţă de masă albă şi un set de veselă clasic sunt suficiente pentru a contura fundalul. Important este să alegeţi buchete bogate de flori de sezon, care să „umple” masa de prospeţime. Nu e nevoie să le cumpăraţi de la florărie. Le puteţi face singuri, din flori cumpărate de la piaţă.

Huse pentru scaune

Cea mai simplă metodă de a schimba atmosfera generală a unei încăperi este cu ajutorul textilelor. Acestea îi pot oferi culoare şi dinamism, în funcţie de imprimeu, cromatică şi corespondenţele create între ele. E clar că, pentru dining, soluţia o reprezintă husele pentru scaune. Datorită lor, un mobilier banal va primi un nou look, mult mai atractiv. Căutaţi să le coordonaţi cu restul elementelor pe care le aveţi în minte pentru masa de Paşte (accesorii de masă, flori etc.) şi între ele, dacă optaţi pentru un mix de modele.

Rustic tradiţional sau country chic

Puteţi alege orice temă pentru aranjamentul de masă, dar ideal ar fi să-l „asortaţi” cu decorul încăperii în care organizaţi evenimentul. Porniţi de la stilul mobilierului de dining şi lasaţi-vă inspiraţi. O banchetă pictată şi scaune cu look vintage vă trimit imediat cu gândul la un decor shabby chic, care nu e deloc greu de realizat. Din contră, acest stil vă oferă posibilitatea să folosiţi vechea veselă a bunicii, fără ca ea să pară ponosită, ci doar retro şic. Altă opţiune este vesela din ceramică, deasemenea foarte recomandată.  Paharele şi tacâmurile pot fi mai simple iar şerveţelele cât mai colorate. Ca şi culori se propun combinaţii cât mai vesele: verde, portocaliu, roşu, maro.

Unul dintre secrete este să includeţi alte elemente în ton: decoraţiuni cu iz rustic, accesorii de masă pastelate, flori de grădină şi neapărat prăjiturele de casă proaspăt scoase din cuptor.

Buline jucăuşe

Dacă urmăriţi să realizaţi un aranjament ludic, simplu şi de efect, iată o sugestie: un contrast vesel, alb-roşu, şi multe buline! Se va interga perfect într-un decor modern, minimalist chiar. Dacă vreţi să respectaţi stilul, aveţi nevoie de veselă cu forme simple, fără model şi fără accente de culoare, care să scoată în evidenţă liniile de design şi să permită suprapunerea unor detalii imprimate. Apoi, jucaţi-vă cu buline mari şi mici. Alegeţi şervete cu model, vaze şi alte accesorii de masă. Nu contează că nu sunt din aceeaşi gamă. Important este să respecte patternul şi cromatica. Dacă mergeţi pe o formulă în două culori, menţineţi ideea şi la nivelul florilor.

Autor: Cristina Pena,

Decorator Sebian Design & More

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here