10 idei pentru un decor romantic

2

Deşi nu este considerat un stil decorativ de sine stãtãtor, stilul romantic se remarcã în cadrul tot mai multor amenajãri prin anumite elemente caracteristice. Dacã doreşti sã realizezi un astfel de decor la tine acasã, decoratoarea Wanda Dinu îţi oferã câteva idei care îţi vor fi de mare folos

Stilul romantic este echivalent cu un stil luminos, uşor, feminin. A început sã se dezvolte la jumãtatea secolului al XIX-lea ca o reacţie la stilul neo-clasic şi la liniile clasice riguroase de pânã atunci.
Revoluţia industrialã a facilitat dezvoltarea acestui stil decorativ prin realizarea unor replici ale mobilierului clasic, datoritã cãrora a devenit accesibil publicului larg.

Caracteristici generale

Elementele-cheie ale unui decor romantic sunt: materialele fine, imprimeurile florale, aplicaţiile de dantelã sau franjuri, mobilierul pictat şi culorile pastelate. Corpurile de iluminat sunt preţioase, de tipul candelabrelor din cristal sau al lãmpilor şi lampadarelor decorate cu abajururi textile (eventual plisate) cu pasmanturi.

Nu uita de accesorii!

Obiectele decorative şi accesoriile de orice tip au un cuvânt greu de spus în conturarea unei atmosfere romantice. Vaze, rame foto, tablouri, lãmpi şi sfeşnice, toate conteazã. Aşa cã alege-le cu grijã şi pune-le în valoare.

Textilele la putere

Ţesãturile sunt foarte importante într-un decor romantic. Mãtasea este în top. Chiar dacã nu poate fi folositã cu exclusivitate (parţial şi din cauza costurilor), totuşi foloseşte-o ca accent, pe lângã catifea combinatã cu pasmanterie. O altã idee interesantã şi de mare efect: acoperã pereţii cu un material textil. Stilul romantic nu este unul riguros, aşa cã amestecã fãrã probleme pernuţe decorative colorate cu pattern-uri diferite.

Prospeţime

Cu siguranţã, trandafirii sunt un simbol al romantismului. Ca atare, nu uita sã-i incluzi în decor. Aşeazã-i în buchete, în vaze de tip eprubete, pentru un plus de prospeţime şi originalitate. De asemenea, apeleazã la suporturi pentru lumânãri în formã de boluri, cu flori în interior. Grupeazã câte trei-cinci bucãţi (identice) şi foloseşte-le pentru a decora dormitorul şi baia.

Romantism masculin

Deşi, amenajãrile romantice se remarcã prin feminitate, totuşi ele pot fi potrivite şi în cazul domnilor. În acest scop, alege mobilier cu linii curbe (inspirat din stilul rococo), pe care completeazã-l cu elemente masculine: materiale uni sau cu dungi, accesorii închise la culoare (rame foto, tablouri, un şevalet decorativ) şi obiecte cu personalitate.

Obiectele vechi, moştenite din famile, au mereu un aer romantic, fie cã este vorba despre sfeşnice, fotografii de odinioarã, cãrţi sau chiar partituri muzicale vechi.

JAB – Four Seasons

Imprimeuri florale

Indiferent de destinaţia ţesãturii, dacã intenţionezi sã obţii un decor romantic, orienteazã-te spre imprimeuri florale. Oricât de tern şi sobru ar fi, un decor poate fi înviorat cu ajutorul unui pattern floral viu colorat. De exemplu, îţi sugerãm un fotoliu sau o canapea cu o astfel de tapiţerie. Cu siguranţã, vei observa imediat efectul. Dacã ţi se pare prea îndrãzneţ, limiteazã-te la draperii şi pernuţe.

Ornamente şic

Fierul forjat este un element romantic, aşa cã fã-i loc în decor prin intermediul sfeşnicelor bogat ornamentate sau al mobilierului.

Designerul Wanda Dinu îţi oferã un pont: cumpãrã un panou din fier forjat de la IKEA, vopseşte-l într-o culoare deschisã şi foloseşte-l ca tãblie de pat. Vei obţine un aer foarte boem, mai ales dacã îl suprapui pe un fundal (perete) de culoare închisã.

Idee!

Dacã vrei sã reanimi romantismul de altãdatã, alege un pat cu baldachin. Însã nu o variantã clasicã, ci una cu o ramã metalicã dapatã, prinsã de tavan.

Citește și Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

 

2 comentarii

  1. […] Deşi nu este considerat un stil decorativ de sine stãtãtor, stilul romantic se remarcã în cadrul tot mai multor amenajãri prin anumite elemente caracteristice. Dacã doreşti sã realizezi un astfel de decor la tine acasã, decoratoarea Wanda Dinu îţi oferã câteva idei care îţi vor… Cititi mai multe aici: 10 idei pentru un decor romantic […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here