Curățenia de primăvară devine deseori o corvoadă nu neapărat din cauza volumului mare de muncă, dar și pentru că multe sarcini se dovedesc a fi mai dificile decât ne închipuiam la prima vedere.
Există însă trucuri care pot face din curățenia de primăvară o sarcină mult mai ușoară, iar pentru asta nu este nevoie nici de foarte mult efort și nici de investiții importante în produse de curățat.
De multe ori, câteva banale ingrediente pe care oricine le are în casă dau rezultate spectaculoase acolo unde nu mai speram că se poate face ceva.
Iată mai jos 10 astfel de trucuri care vor face din curățenia de primăvară o activitate care aduce nu doar stres și dureri de spate, ci și satisfacții.
1) Dacă aveți tacâmuri de argint sau doar argintate, iar strălucirea s-a dus din cauza petelor și a patinei, nu este nevoie să vă pierdeți mult timp frecându-le pentru a le curăța. Puneți doar tacâmurile într-o tavă de aluminiu, turnați o jumătate de cană de praf de copt peste ele, apoi adăugați apă fiartă. Reacția va fi destul de puternică, așa că aveți grijă să plasați tava în cadă sau chiuvetă. Petele vor dispărea destul de repede, fiind apoi nevoie doar de ștergerea tacâmurilor cu o cârpă de bumbac.
2) Când curățenia de primăvară vă ocupă tot timpul, ultimul lucru de care aveți nevoie este să vă umpleți suplimentar timpul cu mărunțișurile precum curățarea blenderului. Un truc foarte simplu pentru a rezolva rapid problema este să turnați în blender apă cu puțin detergent de vase și să-l porniți. Apoi clătiți și curățirea este gata.
3) Dacă v-ați apucat de curățeniea de primăvară și ați rearanjat mobilele, va trebui să vă confruntați apoi și cu urmele rămase în covor. Pentru a rezolva rapid acest neajuns este suficient să puneți cuburi de gheață peste urme. În scurt timp acestea vor dispărea.
4) O sarcină care descurajează pe oricine când vine vorba de curățenie este îndepărtarea prafului care se acumulează în tastatură. O cârpă nu poate ajunge până acolo, iar o periuță de dinți mai mult îl va împrăștia. Dacă aveți pe birou hârtiuțe de tip post-it, însă, sarcina se ușurează considerabil. Aplicați post-it-ul cu partea lipicioasă între taste și înlăturați murdăria.
5) Un alt loc în care se depune praful sunt storurile de la ferestre. Nu vă pierdeți timpul încercând să le curățați manual. Doar puneți storurule într-un lighean cu apă în care ați adăugat soluție de clor sau oțet alb și așteptați o oră. Storurile vor arăta ca noi.
6) Dacă mutați mobila prin casă pentru a desăvârși curățenia de primăvară, nu vă opintiți inutil împingând-o pe parchet. Plasați niște prosoape umede dedesupt, iar mobila greoaie va aluneca mult mai lin.
7) S-au îngălbenit pernele? Acestea se pot albi la loc cu ajutorul unui amestec simplu și a mașinii de spălat. Adăugați în mașină detergent de rufe, detergent de vase, soluție de clor și pudră de borax, opăriți pernele cu apă fierbinte și spălați-le un ciclu complet. Pernele ar trebui să-și recapete culoarea.
8) Capul de duș e plin de pete? Umpleți o pungă de plastic cu oțet și legați-o de capul dușului. Lăsați-o așa peste noapte. Dimineața capul de duș va străluci ca în zilele bune.
9) Ați dat cu mopul peste gresie, însă chitul a rămas murdar? Amestecați apă cu praf de copt, amoniac și puțin oțet și frecați din nou. Chitul își va recăpăta culoarea.
10) Doriți să redați prospețimea saltelei? Amestecați praf de copt cu ulei de levănțică și presărați amestecul peste saltea. Așteptați o oră, apoi aspirați bine salteaua. Salteaua va avea din nou un aer de prospețime.
[…] Citește continuarea AICI […]