8 plante depoluante pentru locuință

0

Exista plante care actioneaza ca o “arma” impotriva poluarii si care nu ar trebui sa lipseasca din casa ta. Oricare dintre aceste plante depoluante cresc umiditatea si purifica aerul, eliminand pana la 90% din cantitatea de poluanti, bacterii si fungi. Sa nu uitam ca in multe cladiri proaspat renovate calitatea aerului din interior este foarte scazuta, iar de aici efectele negative asupra sanatatii. Pentru a actiona cat mai eficient, plantele trebuie asezate in toate camerele unei locuinte, cu exceptia celor in care exista variatii bruste de temperatura. Poluantii sunt absorbiti prin frunze, de aceea este bine ca ele sa fie mereu curatate. 8 dintre plantele care contribuie la mentinerea unui mediu sanatos in casa ta sunt:

1. Areca, un palmier care formeaza numerosi lastari la baza, nu suporta contactul direct cu lumina soarelui, dar nici locurile intunecate. Fereste-l  de surse de curenti reci si ai grija ca temperatura din camera in care sta sa nu scada sub 13 grade Celsius in timpul iernii.

2. Iedera poate absorbi circa 90% din benzen, un solvent continut de vopsea, cerneala, materiale plastice, cauciuc, detergenti si fum de tigara. Iedera se dezvolta cu rapiditate de la sine, dar ii poti oferi un ingrasamant pe baza de azot pentru a obtine o planta cat mai lunga si deasa.

3. Aloe Vera este foarte usor de intretinut, iubeste soarele si filtreaza aerul din casa de benzen si formaldehide.

4. Cactusul produce oxigen noaptea, astfel ca este o idee buna sa il asezi in dormitor. De asemenea, este recomandata amplasarea acestuia langa computer sau televizor, fiindca absoarbe undele electromagnetice. Cactusul are nevoie de multa lumina si nu trebuie udat mai des de doua ori pe saptamana primavara si vara.

5. Feriga, o planta care se dezvolta in mediu sanatos, contribuie la sporirea umiditatii din aer si are nevoie de apa mai mult decat alte specii, dar nu si de multa lumina. Este foarte sensibila la fumul de tigara si la aerul uscat.

crinul-pacii

6. Crinul Pacii trebuie pastrat intr-o camera luminoasa si ferit de curent sau frig. Este o planta care iubeste umezeala si se recomanda ca frunzele ei sa fie pulverizate cu apa zilnic. Crinul Pacii  calmeaza alergiile si ar trebui asezat in camerele celor care sufera de astm.

7. Ficusul are proprietatea de a elimina formaldehidele si este cea mai buna alegere pentru camerele in care exista mocheta. Vara, ficusul poate fi scos in gradina sau pe balcon, insa la umbra, oscilatiile de temperatura putand determina caderea frunzelor.

8. Crizantema este potrivita pentru camerele proaspat vopsite fiind una dintre aceste plante depoluante. Este una dintre cele mai rezistente flori si are nevoie de suport menit sa impiedice aplecarea plantei.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: organicgardening.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here