Clădiri monumente istorice din București încep să fie salvate cu susținerea Primăria Capitalei

Primăria Capitalei a deblocat mai multe proiecte de salvare a clădirilor istorice

1
Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra
Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra

Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra vor fi readuse la viață. Primăria Capitalei a deblocat mai multe proiecte de salvare a clădirilor istorice din București.

Alhambra, prima grădină istorică din Bucureşti, se deschide după mai bine de 30 de ani săptămâna viitoare și va găzdui numeroase evenimente culturale. Iar cinematograful va întra într-un amplu proces de reabilitare, urmând să fie gata anul viitor.

Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra, interior
Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra, interior

După mai bine de 30 de ani, Grădina de Vară Alhambra a fost scoasă din ruine. Salvată de Asociația Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta, grădina este pregătită să fie deschisă după câteva reparații, însă reabilitarea serioasă abia a început. La fel stau lucrurile și la cinematograful capitol.

grădina de vară Alhambra
grădina de vară Alhambra

Vezi și CĂRTUREȘTI CARUSEL

Petrică Paraschiv, fondator „Teatrul Elisabeta”: “Noi deschidem acum grădina de vara am făcut niște reparații și am pus în siguranță ansamblul să fie funcțional, după ce se termină partea de proiectare și execuție și tot ce e de făcut aici rezistență, se începe reabilitarea, dar pe rând. Ele aparțin statului român și sunt administrate de România Film, care ni le-a închiriat, facem un fel de parteneriat în care ne ajutăm cumva reciproc”.

Grădina Alhambra a fost construită după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, cel care a lucrat în perioada interbelică și la Palatul Regal. Grădina și cinematograful Capitol se numărau printre cele mai luxoase spații de teatru și film din sud-estul Europei, în anii interbelici.

Acum, interiorul cinematografului este dezolant. Lucrările vor costă peste un milion de euro, iar asociația care a demarat proiectul caută finanțare.

Petrică Paraschiv, fondator „Teatrul Elisabeta”: “Partea inițială trebuie evaluată de Ministerul Culturii, care ne va spune dacă vom face ansamblul cum a fost în 1912 când s-a deschis, dacă respectăm elementele care au fost schimbate pe parcurs, dacă păstram elementele pe care le-au pus cei din perioada comunistă”.

Imobilul Bărăției 50, vechi de pe la 1850

Alte două clădiri istorice din București vor fi salvate de la degradare. Imobilul Bărăției 50, o clădire unică ridicată la mijlocul secolului al 19-lea, va deveni rezidență pentru artiști.

Imobilul Bărăției 50
Imobilul Bărăției 50

Edmond Niculuşcă, director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS): “Bărăției 50 se află într-o zonă foarte veche a orașului, care a fost din păcate tot mai abandonată și afectată. E de la jumătatea sec. al 19, 1850, ceea ce e foarte rar pentru că știm bine că Bucureștiul nu prea are clădiri mai vechi de 1880 1890. Cu siguranță va genera o reactivare a zonei aceleia”.

Blănari 14, bloc de locuințe club A
Blănari 14, bloc de locuințe club A

Și clădirea istorică de la numărul 14, de pe strada Blănari, care a găzduit și celebrul club A, va întra într-un proces amplu de restaurare. Locatarii au fost mutați de Primărie de aproape 2 ani, pentru că blocul să fie reabilitat.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here