Proiect „la înălțime” la Bienala Națională de Arhitectură 2021

1
casa studio 1408 bienala de arhitectura

La Bienala Națională de Arhitectură s-au prezentat proiecte extrem de valoroase, în pas cu tendințele actuale în domeniu. În plus, s-a putut remarca un interes major al arhitecților și designerilor de a-și prezenta proiectele finalizate. Această ediție a sporit numărul de secțiuni, arhitectura sustenabilă, revitalizarea satelor, prezența naturii în oraș și grija pentru spațiul public comunitar reprezentând câteva din noutățile prestigiosului eveniment.

Bienala de Arhitectură 2021 a arătat o arhitectură responsabilă, de calitate, sustenabilă, matură și de bun gust. Multe proiecte foarte bune, soluții spectaculoase, corecte și inedite, rezolvări responsabile cu o grijă foarte mare pentru încadrarea lor în peisajul urban sau rural.

Vezi și Cum se construia o casa de lemn in Romania acum cinci ani

De menționat este nu numai valoarea înaltă a proiectelor, dar și varietatea acestora și abordări deosebit de actuale, cum este cazul renovării și restaurării caselor vechi, construcția de case în mediu rural sau realizarea de decoruri contemporane în cazul unor case tradiționale

CASA STUDIO 1408

casa studio 1408
casa studio 1408

La secțiunea „Locuințe individuale” câștigătorul a fost Casa Studio 1408 realizată de biroul cu același nume (arh. Lucian Bugnariu, arh. Diana Bugnariu, arh. Diana Jitariu, arh. Alin Stoica).

Casa are o compoziție liniară „forțată” de forma terenului, cu volume suprapuse tratate distinct: parterul zidit cu cărămidă plină și etajul alb.

Zidul de cărămidă longitudinal este elementul compozițional principal al casei. Către colțul proprietății, perforațiile sub forma unui trafor inspirat de motive tradiționale românești sunt subliniate de o băncuță în consolă placată cu piatră naturală.

interior casa studio 1408
interior casa studio 1408

Către zona de acces, elementul longitudinal este intersectat de axa transversală a casei marcată printr-un spațiu vitrat pe două laturi opuse ce sparge peretele de cărămidă și face ca limita dintre interior și exterior să dispară. Acest spațiu vitrat pune în evidență elementul sculptural al casei, scara semicirculară către etaj.

POT STORIE

POT, design interior
POT, design interior

POT, proiectul realizat de Viarhitecture (arh. Andrei Guțu, arh. Elena Viziteu Ionescu), a câștigat premiul la secțiunea „Arhitectura de interior”.

Noua realitate a izolării și a deprivării senzoriale își găsește „antidotul” într-o formă de „habitat urban” ce prioritizează timpul și stimularea simțurilor ca refugiu al experiențelor individuale. Se remarcă scara fluidă, peretele volumetric, decorațiunile și masivul brut al barului.

Citește și Un pensionar și-a construit casă cu doar 250 de dolari

Articol apărut în Revista_CASOTECA.ro #5

Autor: Ion Diamandi

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here