Cadouri originale manufacturate de meşteri populari

0

Ne întrebăm destul de frecvent: „Ce cadouri să cumpăr?”. Indiferent de ocazie, dacă e vorba de un bărbat sau de o femeie, soluţiile de cadouri de mai jos pot fi întotdeauna salvatoare şi de mare senzaţie.

Este vorba de diverse obiecte casnice din sticlă, manufacturate în inima României de către meşteri populari şi adevaraţi artişti sau de tablouri minunate create de alţi artişti din zona Aradului.

Este drept că, din păcate, astfel de obiecte unicat nu se găsesc la tot pasul, prin magazinele din centrele comerciale. Aşa că ar fi bine să mergem direct la sursă, iar acum cunoaştem sursele! Pe meşteri i-am cunoscut mergând la pas prin centrul Aradului unde a avul loc în weekendul 15 – 24 august o serie de festivităţi cu ocazia zilelor oraşului. Centrul vechi, extrem de bogat din punct de vedere arhitectural, lasă de dorit la capitolul recondiţionării clădirilor, din păcate.

poza_principala

Pocalul suflat la țeavă, pictat şi apoi ars în cuptor

Prima impresie pe care mi-a lăsat-o întâlnirea cu aceste obiecte expuse în faţa unei mici construcţii din lemn a fost, dat fiind preţul mic, că este vorba despre obiecte aduse din China. Am aflat însă, vorbind cu Lucica Bibarcza-Bujor că obiectele sunt făurite manual, la ţeavă în Harghita, la firma Lucia Design de către adevăraţi meşteri sticlari.

sticla2

Vaza sau paharul din imagine sunt făcute din sticlă, întâi vopsită şi apoi arsă. Am aflat că procesul de producţie se desfăşoară astfel: materialul brut, topit, se suflă la ţeavă până se ajunge la forma dorită. Apoi, după caz, i se poate adăuga câte un fir de sticlă topită pentru a obţine un anumit design. Apoi obiectul se răceşte, se pictează, tot manual, se bagă la cuptor şi se coace pentru ca vopseaua să râmănă permanentă.

sticla4

Imaginaţi-vă cât de şic ar fi să savuraţi două cupe de îngheţată într-un astfel de pahar… oricum, pentru a achiziţiona un astfel de obiect, singura cale de a-i contacta este o adresă de mail şi un telefon: 0724.087.774, srlmihai@yahoo.com. Preţul acestor obiecte pleacă de la mai puţin de 10 lei o scrumieră, până la 50-60 de lei un obiect mai mare de genul unei fructiere.

Bătrânul şi nepoata. Familia Mihuţ – cadouri colorate şi artă nivă-populară

Într-un alt registru al artei decorative, dar şi într-un alt colţ de expoziţie am întâlnit un „artist bătrân”, cum îşi spunea chiar pictorul Mihuţ, împreună cu nepoata sa, Cosmina Mihuţ. Pictori, cu meşteşugul transmis de la bunic, la fiu şi apoi la nepoată, au venit la Arad cu mai multe pânze realizate în stil naiv, bogate în culoare şi mustind a idei şi simboluri. De la cei doi am aflat că în tablourile lor sunt reprezentate poveşti şi legende ale satului românesc. Tot aici am aflat că în fiecare vară organizează o tabără de pictură naivă pentru copii în satul lor, Brusturi, comuna Halmagiu din Arad.

tablouri4

 

Este drept că o astfel de lucrare arată mult mai bine în mijlocul altor lucrări de acest gen, însă poate împodobi fără echivoc o sală de conferinţe dintr-un sediu elegant de companie. La fel de bine poate sta într-un living mobilat minimalist. Dar, toate astea le lăsăm în seama voastră, noi va putem spune că îi puteţi găsi la telefon 0752.806.168 sau pe facebook iar preţul unei lucrări mici este de 100 de lei, iar a uneia mare este de 5-600 de lei. Un chilipir!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here