Acum poți face yoga cu cei mici chiar la tine acasă

0

Yoga pentru copii a devenit un nou trend foarte sănătos pentru cei mici. CasoTeca îți va spune mai multe despre ce include yoga pentru copii și ce beneficii are. După cursurile de yoga, unde e cel mai plăcut să te relaxezi tot cu mișcări de yoga? Răspunsul e cu siguranță acasă.

 

De ce este bine să facem yoga?

Prin Yoga, punem bazele unei reuşite şcolare de la cea mai fragedă vârstă pornind de la convingerea că elementul vital al copilului este jocul. Statul la calculator, folosirea îndelungată a noilor tehnologii, a gadgeturilor, a jocurilor epuizante pe calculator, determină copiii să devină sedendari şi, practic, imobili de la o vârstă foarte mică. De aceea, în centrul orelor de Yoga pentru Copii se află mişcarea, dar fiecare moment este plin de poveste şi joc. Dacă asişti la oră din exterior, vei vedea o piesă de teatru, fără costume, dar cu elemente de mişcare conştient executate. Folosim mişcarea, jocul şi povestea, atenţia şi respiraţia conştientă pe tot parcursul celor 45 de minute. Mişcarea este importantă pentru dezvoltarea sistemului nervos într-o perioadă de maximă deschidere a copilului către lume şi cunoaştere. Mişcarea corpului este responsabilă pentru coordonarea muşchilor cu creierul, care la rândul lui coordonează şi monitorizează organele interne sau prelucrează informaţiile prin organele de simţ pentru a iniţia apoi acţiuni. Cu alte cuvinte, sistemul nervos este responsabil pentru echilibrului intern al corpului fizic, iar exerciţiile yoga ajută copiii să găsească un echilibru stabil în viaţa şcolară şi extraşcolară.

Ce beneficii are yoga asupra copiilor?

Prin yoga poți dezvolta sau descoperi o mulțime de caracteristici pozitive ale copilului tau. Yoga este benefică pentru că: dezvoltă puterea de concentrare şi  gândirea logică; facilitează trăirea activă în prezent, nivelul de claritate mentală şi atenţia; creşte inteligenţa psihică şi emoţională; eliberează corpul fizic de tensiuni, stres, furie sau sentimente refulate; ajută la o bună cunoaştere a propriului corp şi amplifică încrederea în sine; corectează problemele de ţinută, întăreşte musculatura şi dezvoltă echilibrul; creşte imunitatea organismului; învață metode simple de relaxare şi energizare a organismului prin respiraţie; dezvoltă imaginaţia, creativitarea şi acţiunile creative; ajută la perfecţionarea altor activităţi practicate.

Cum se desfășoară ora? 

Fiecare oră este construită în jurul unei teme care porneşte de la un principiu pozitiv, o afirmaţie, o calitate pe care dorim să o dezvoltăm la copil – Sankalpa (<sanscrită) este un enunţ pozitiv, optimist, pentru conştientizarea forţei interioare benefice, “formula magică” personală care ne ajută să depăşim obstacole şi să “rezolvăm probleme”. De exemplu: “Sunt încrezător/încrezătoare!”, „Sunt curajos/curajoasă”, “Sunt harnic”, “Îmi ajut părinţii”, “Sunt prietenos/calm/pasnic” ş.a. Copiii vor beneficia şi de o scurtă introducere pe înţelesul lor – ce este yoga şi la ce ne ajută; li se va explica importanţa respiraţiei conştiente, a atenţiei în prezent, a calmului, a păcii şi liniştii interioare.

Conţinutul orei: Salut – Exerciţii de încălzire – Asane (Posturi) – Exerciţii de respiraţie coordonată cu mişcare – Relaxare – Concentrare – Jocuri cooperative – Poveste.

Despre sistemul Yoga pentru Copii implementat de Mariann Csiki în Ungaria şi în România

Mariann Csiki este instructor de yoga şi în acelaşi timp educatoare. Are o experienţă de 20 de ani în această zonă a educaţiei unde a reuşit să introducă, cu succes, ştiinţa şi disciplina yoga. În toţi aceşti ani a experimentat şi a adaptat exerciţiile yoga la sistemul educaţional pentru copii şi astfel orele de yoga pentru copii au fost deja introduse în programa educaţională, la grădiniţă şi în scoli. Pe parcurs şi-a extins grupurile de lucru la adolescenţi, la părinţi, la femeile însărcinate şi a pus la punct chiar şi un sistem de yoga în familie. Mariann Csiki a predat acest sistem unui număr de aproape 600 educatori-instructori, în Ungaria.

„În România, metodele de lucru sunt predate la Timişoara, Cluj şi în Bucureşti, la Hermitage – urban spiritual hub, din strada Mihai Eminescu, nr. 127, în fiecare luni și joi de la 14.00 la 15.00”, ne spune Lavinia Marin, instructor certificat Yoga pentru Copii. Pentru informații și înscrieri accesați mail-ul: yogapentrucopii@gmail.com.

yoga

 

yoga 2

copil yoga

copil yoga

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here