Metode simple pentru curățat salteaua

0

Românii dorm în medie 9 ore pe zi, potrvit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, destul de mult timp petrecut pe saltea. Iar calitatea somnului este dată şi de cât de bine ai grijă de saltea. După ce ai cumpărat salteaua potrivită, trebuie să ştii cum o poţi întreţine. Iată ce metode simple pentru curățat salteaua ai la îndemână.

CITEȘTE ȘI Cum alegem salteaua potrivită 

Citeşte garanţia. Înainte să face ceva pentru salteaua ta, fii sigur/ă că ai citit garanţia şi că înţelegi care sunt limitele acesteia. Unii producători menţionează instrucţiui de curăţare specifice. Înţelegerea modului în care acţiunile tale pot influenţa garanţia saltelei te va salva de dureri de cap şi chiar de bani în viitor.

Protejează-ţi salteaua. Cea mai importantă parte a procesului de îngrijire a saltelei este să foloseşti straturi protectoare, ce creează o barieră împotriva umezelii, a prafului şi a murdăriei. Există o multitudine de straturi protectoare care te ajută să-ţi păstrezi salteaua, în special pentru cei care sunt alergici la praf sau acarieni.

Metode simple pentru curățat salteaua

Poţi folosi nu doar husele de protecţie pentru saltea care acoperă doar partea pe care dormi, ci poţi folosi şi cele care au fermoar şi acoperă toată salteaua. Acestea sunt fie din bumbac, fie din amestecuri de bumbac. Husele au diferite scopuri: de la a proteja de praf şi acarinei, până la a crea barirere impermeabile, bune pentru copiii care încă nu s-au obişnuit fără scutece, dar şi pentru adulţii care tind să transpire mult în timpul somnului.

Metode simple pentru curățat salteaua

Dacă nu foloseşti o husă care să protejeze salteaua de eventualele scurgeri şi lichide, tratează petele cu o cârpă umedă şi apă caldă. Este important să faci diferenţa dintre o cârpă umedă şi una plină cu apă, pentru că nu vrei să-şi saturezi salteaua. Evită şi curăţarea cu aburi. Cel mai bine este să tratezi petele chiar atunci când au apărut. Pentru sânge şi urină, foloseşte o cârpă îmbibată într-un amestec de parf de copt şi apă oxigenată pentru a curăţa zona. Trebuie să ai grijă pentru că apa oxigenată poate schimba culoarea saltelei.

Metode simple pentru curățat salteaua

Pentru curăţarea altor tipuri de pete, poţi folosi următoarea metodă. Umple o sticlă cu pulverizator cu apă şi câţiva stropi de detergent de vase. Aplică soluţia direct pe pată şi freacă uşor zona cu o perie moale. Aeriseşte salteaua şi scoate-o afară, în curte. Dacă nu ai această posibilitate, atunci foloseşte un ventilator portabil. Mai poţi pune un strat subţire de praf de copt pe întreaga suprafaţă a saltelei pe care trebuie să îl laşi câteva ore bune. Praful de copt va absorbi lichidul în exces folosit pentru îndepărtarea petelor şi va lăsa salteaua curată şi cu un miros proaspăt. Cu ajutorul aspiratorului îndepărtează stratul de praf de copt.

Metode simple pentru curățat salteaua
Metode simple pentru curățat salteaua

Întoarce salteaua pe cealaltă parte de câteva ori pe an, dar  la intervale de timp similare. Acest lucru ajută la comprimarea saltelei în mod egal, prin plasarea greutăţii corporale în mod asociat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here