Agava, planta care ȋnfloreşte o singură data ȋn viaţă

0

Agava (Agava americana) este o plantă perenă, suculentă, originară din Mexic. A fost naturalizată ȋn multe ţări din zona tropicală. Numele specie provine de la cuvântul grecesc “agauos” care ȋnseamnă admirabil.

Frunzele sale sunt cărnoase, lanceolate, de culoare verde-gri şi sunt aşezate ȋn formă de rozetă. La vârf şi pe margini, prezintă spini conici, de culoare maro, cu lungime de 10 mm.

La maturitate, planta atinge o ȋnălţime de 1,5 m şi o lăţime de 2,5 m. Ȋnfloreşte o singură dată ȋn viaţă, ȋn perioada august-decembrie, ȋn general la o vârstă cuprinsă ȋntre 10-25 ani, după care moare. Florile sunt galbene-verzui si sunt grupate ȋn panicule ce apar pe o tijă ȋnaltă de 10 m. Fructele sunt capsule alungite ce se deschid la maturitate eliberând seminţe negre, mici (6-8 mm) ȋn forma literei D.

Agava-ȋngrijire

Agava are nevoie de căldură, preferând o temperatură ȋntre 30-40 grade Celsius. Trebuie plantată ȋn sol nisipos, bine drenat, ȋn zonă expusă soarelui. Este rezistentă la atacul insectelor, dar trebuie protejată de melci.

Pentru ghivece se foloseşte pământ de flori amestecat cu nisip ȋn raport de 3:1 sau amestec special pentru cactuşi. O dată la 6-8 ani ghiveciul trebuie schimbat pentru a-i oferi plantei suficient spaţiu de dezvoltare. Iarna, acesta trebuie aşezat ȋntr-o zonă cât mai luminoasă. Ȋn anotimpul rece planta nu se udă.

Rădăcinile drajonează, noile plante formând o colonie ȋn jurul plantei mamă.  Ele se pot separa uşor. Ȋnmulţirea se face şi prin seminţe. Acestea germinează ȋn cca 3 luni.

Agava are multe ȋntrebuinţări. De exemplu ȋn medicina tradiţională unde diversele produse din suc de agava au rol anti-bacterian, anti-inflamator şi anti-fungic. Trebuie ştiut ȋnsă că sucul de agavă produce reacţii alergice puternice la nivelul pielii.

Planta este folosită şi pentru controlul eroziunii solului şi protejarea terenurilor, spinii frunzelor fiind foarte eficienţi ȋn a ţine la distanţă animalele sălbatice.

https://casoteca.ro/liliecii-ciocolata-vinul-si-tequila/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here