Amenajarea grădinii: elemente, principii de peisagistică

0
Amenajarea grădinii: elemente, principii de peisagistică

Pentru a crea o grădină, specialiştii în peisagiștică urmăresc anumiți parametri din care ne putem inspira pentru a modela în mod armonios propria noastră grădină.

Care sunt principiile majore în peisagistică?

Principiile care trebuie respectate atunci când începem să concepem proiectul unei grădini sunt proporția, ordinea, unitatea și repetiția. Să le analizăm, în detaliu, pe fiecare.

Proporția permite armonizarea diferitelor dimensiuni ale obiectelor în cadrul peisajului, în special între plante și spațiul construit.

Ordinea ne dă posibilitatea de a crea un frumos echilibru folosind forme simetrice sau, din contră, de a oferi o ambiență informală cu ajutorul unor forme asimetrice.

Pe Gardenpedia.ro, poți gasi o pompă pentru a avea propria ta apă din puț – vezi despre ce e vorba

 

Unitatea este o noțiune importantă pentru o grădină și se obține urmând o linie directoare stabilită de un stil particular sau o temă bine definită.

Cel de-al patrule principiu, repetiția, permite recunoașterea unor elemente familiare care se repetă în spațiul respectiv. Scenele se derulează în mod armonios, fără a da naștere unor contraste frapante pentru ochiul privitorului.

Care sunt elementele indispensabile în peisagistică?

Pe Gardenpedia.ro, poți gasi o pompă pentru a avea propria ta apă din puț – vezi despre ce e vorba

Scara va defiini relația între elementele prezente în grădină și cele din mediul înconjurător. Scările, atât cea a structurii grădinii, cât și cea a plantelor, va trebui să fie adaptate nu doar la spațiul disponibil, cât și la înălțimea casei.

Culoarea este un alt parametru crucial, pentru că e dă viață și crează dimensiune grădinii. Ea poate fi utilizată în raport cu spațiul vegetal și, de semenea, la elementele de mobilier sau cele arhitecturale.

 

Culoarea permite obținerea faimoasei unități despre care vorbeam mai sus. Astfel, o paletă de culori similare va crea armonie, în timp ce culorile diferite și bine marcate vor produce senzația contrastului.

De asemenea, peisagistul poate alege să opteze pentru o grădină cu culori calde și puternice sau pentru un desigh în culori reci, cu scopul de a produce o atmosferă particulară.

El poate să se joace cu un spectru de culori reci pentru a pune în valoare un element précis al grădinii, cum ar fi o sculptură, o fântână sau un copac, dar și pentru a realize o prelungire a dorinței de a mai rămâne, grație unor culori similare. Cunoașteți, desigur, că în general albul este o culoare focalizantă, care atrage în mod inevitabil privirea, de aceea el trebuie folosit cu atenție.

Citeşte şi Cum să amenajezi o grădină verticală

Liniile reprezintă elementul-cheie al grădinii. Liniile curbe, dulci și prietenoase, amintesc de grădinile englezești, care trezesc imagini romantice, în timp ce lliniile drepte și unghiurile dau o tușă mai formală întregului ansamblu.Liniile verticale sunt folosite pentru a crea înălțime și a atrage privirea spre depărtare, în timp ce liniile orizontale măresc sau structurează spațiul.

Forma și texturile fac, de asemenea, parte din elementele fundamentale. Forma vegetației sau a mobilierului permit menținerea unei teme. Textura, la rândul ei, face apel la simțul tactil și la cel vizual: plante argintate,pufoase, cu frunze aeriene sau exuberante, saudansând în vânt, toate vin, deoadată, împreună, să declanțeze emoțiile cele mai vibrante.

Pe Gardenpedia.ro, poți gasi o pompă pentru a avea propria ta apă din puț – vezi despre ce e vorba

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here