Casa din baloţi de paie care costă cât salariul anual

0

Nu doar străinii construiesc case ecologice la costuri mici. Şi în România sunt persoane care aleg să locuiască în case ecologice, construite cu bani puţini. CasoTeca îţi arată casa din baloţi de paie care costă cât salariul anual.

Un român a reuşit să-şi construiască o casă din materiale naturale care nu l-au costat mai mult decât salariul minim net pe un an întreg!

Case ieftine se pot construit din lemn, din containere metalice şi chiar din lut. Totuşi, sunt români care folosesc şi un alt tip de material, care nu doar că este ieftin şi accesibil oricui, ci are şi un grad ridicat de izolare termică. Este vorba de baloţii de paie folosiţi în loc de cărămidă sau BCA.

În plus, casele construite din baloţi de paie au un nivel ridicat de rezistenţă la foc. Şi nu sunt doar vorbe; testele de laborator au arătat că un perete din baloţi de paie tencuit cu pământ rezistă expunerii la foc deschis timp de mai bine de două ore. Acest lucru nu este surprinzător: datorită gradului mare de compresie, în interiorul baloţilor nu este aer care să faciliteze arderea. În plus, pământul şi argila din tencuială expuse la foc se transformă într-o masă ceramică prin care flăcările nu pot pătrunde. Casele din baloţi de paie sunt rezistente şi la cutremur, iar pereţii unei astfel de case sunt flexibili şi elastici, permiţând mişcarea structurii fără riscul prăbuşirii.

Csaba şi Lili au cumpărat un teren în Ardeal, undeva la limita dintre judeţele Mureş şi Harghita. Aici şi-au făcut planurile pentru a construi o casă din baloţi de paie, cu o suprafaţă de circa 30-40 de metri pătraţi. Pentru fundaţie, tinerii au folosit pietrele şi bolovanii de pe teren, iar lemnul pentru structură a fost recuperat de la demolarea unui acoperiş din zonă.

Pentru pereţi au cumpărat circa 150 de baloţi de paie, care au costat 400 de lei. Pentru acoperiş, tinerii au folosit în loc de ţigle sau profile metalice, stuful, adus din Ungaria şi pentru care au plătit 900 de euro. În total, costurile s-au ridicat la circa 1.800 – 2.000 de euro, potrivit Casedinbaloţidinpaie.ro. Bineînţeles, este nevoie şi de multă muncă. Csaba a reuşit să construiască această casă pentru familia lui singur!

Iar dacă stăm să facem un mic calcul, casa lui Csaba şi Lili a costat mai puţin decât salariul minim pe un an! De la 1 mai, Guvernul a majorat salariul minim brut de la 1.050 de lei la 1.250 de lei. Asta înseamnă că un angajat va încasa lunar un salariu de 917 lei.

Casa din baloti de paie
Casele din baloti de paie sunt rezistente la cutremur

 

Casa din baloti de paie
150 de baloti de paie costa circa 400 de lei

Casa din baloti de paie

Casa din baloti de paie

Casa din baloti de paie

Casa din baloti de paie
Casele din baloti de paie sunt ieftine

Sursa foto: Casedinbaloţidepaie.ro.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here