Anul acesta se vor livra cele mai multe locuințe din istoria Bucureștiului modern

0

Peste 14.000 de locuințe în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în 2016 în București și împrejurimi, în creștere cu peste 25% față de anul anterior, aceasta reprezentând cea mai mare cifră de finalizări din istoria pieței rezidențiale moderne din România, potrivit studiului Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din 2016.

Cea mai mare pondere a acestor locuințe, reprezentând aproximativ 53,5%, se adresează segmentului mass market, adică proiecte amplasate în zone mărginașe ale Bucureștiului sau în interiorul marilor cartiere, care oferă în general un bun acces către rețeaua publică de transport în comun, finisaje de calitate medie și suprafețe de regulă similare cu cele ale locuințelor vechi.

Dezvoltarea segmentul de birouri în zonele de nord și centru – vest din București, unde lucrează peste 100.000 de persoane, precum și creșterea veniturilor a determinat tot mai mulți dezvoltatori să construiască proiecte adresate clasei middle market, peste 6000 de locuințe fiind în construcție în acest moment în București și împrejurimi, reprezentând aproximativ 39% din totalul finalizărilor din acest an. Aceste locuințe beneficiază de un amplasament mai bun, cu acces facil către clădirile de birouri moderne, centre comerciale și parcuri.

Revenirea pieței rezidențiale în 2015 poate fi observată și privind împărțirea geografică a locuințelor aflate în construcție în Capitală în acest moment. Astfel, zonele de sud și de vest nu mai atrag cea mai mare pondere a proiectelor rezidențiale dezvoltate, în zonele semicentrale și de nord urmând a fi livrate un număr similar de locuințe în 2016. În același timp, zona de est începe să se contureze ca un nou pol de dezvoltare rezidențială, cu aproape 2.000 de locuințe care vor fi finalizate în 2016.

numar locuinte finalizate

Cele mai accesibile locuințe

Îmbunătățirea condițiilor de creditare, prin reducerile succesive ale dobânzilor bancare și a dobânzii de politică monetară, care influențează direct costurile finanțărilor prin programul Prima Casă, și creșterea salariilor, atât în mediul privat cât și în companiile de stat, s-au concretizat într-un număr tot mai mare de persoane pentru care cumpărarea unei locuințe noi a devenit accesibilă.

Astfel, unei persoane îi este necesară o perioadă mai mică de zece ani pentru cumpărarea unui apartament cu două camere, luând în calcul salariul mediu net și prețul mediu al unei locuințe noi pe metru pătrat, comparativ cu o perioadă de aproape 33 de ani la începutul anului 2008.

accesibilitate

Situația în țară

La nivel national vor fi finalizate în acest an peste 30.000 de locuințe în proiecte rezidențiale amplasate în marile orașe, cele mai dezvoltate piețe regionale fiind Cluj-Napoca (peste 3.500 de livrări, incluzând și Floreștiul), Sibiu (aproximativ 3.500 de locuințe noi vor fi terminate în 2016), Constanța (peste 2.000 de unități în construcție) și Brașov (aproximativ 1.750 de livrări programate pentru 2016).

Cele mai reduse piețe rezidențiale din punct de vedere al livrărilor sunt Reșița și Tulcea cu sub 15 unități rezidențiale finalizate în 2014 potrivit Institutul Național de Statistică.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here