Apartamentele mici din regimul socialist, o oportunitate specială pentru tinerele familii

0

Mult hulitele apartamente comuniste de două camere cu o suprafață de 35-40 m2, așa-numitele „cutii de chibrituri”, pot reprezenta o soluție bună atât pentru investitor, cât şi pentru viitorii proprietari. Designerul de interior Maria Dulhan, care realizează astfel de proiecte, ne convinge, prin fotografiile a două apartamente recent amenajate de pe Bulevardul Dinicu Golescu şi prin interviul acordat, că rețeta de succes este designul.

Cum apreciați în momentul de față conjuncture privind domeniul imobiliar?

Desigur voi răspunde prin prisma experienței dobândite de-a lungul multor ani în care am realizat o multitudine de amenajări, decorări şi renovări, de la case şi vile, vechi sau noi, la apartamente mari sau mai mici, de asemenea noi sau vechi. În ultimul timp, am sesizat o oportunitate însemnată privind amenajarea micilor apartamente construite în regimul comunist, astfel încât să fie aduse la un nivel contemporan şi propuse la un preț extrem de avantajos și, în același timp, să reprezinte şi o afacere bună pentru investitor.

Care este situația actuală?

La ora actuală, locuințele mici, apartamentele de două camere şi garsonierele, cu cheltuieli mici de întreținere şi o administrare uşoară, sunt preferatele de către cei mai mulți tineri care vor şi care au nevoie de o locuință. Vorbim despre tineri, întrucât aceștia au posibilități mai bune de cumpărare a unei locuințe datorită avantajelor pe care le au în urma proiectului guvernamental

„Noua casă”. Este adevărat că şi în ansamblurile noi rezidențiale se propun apartamente de două camera şi garsoniere. Dar acestea au suprafețe semnificativ mai mari, cu urmări asupra prețului de vânzare. Acesta este în funcție de prețul pe metru pătrat construit.

Şi în marile metropole occidentale sunt locuințe cu spații foarte mici. Diferența constă că acolo aceste suprafețe sunt extrem de bine gândite. Se speculează la maximum orice centimetru pătrat. Dar acest lucru se poate face şi la noi la reamenajare.

Un avantaj foarte mare este poziționarea acestor blocuri, multe fiind situate în centru şi în apropierea stațiilor de metrou. Aceste blocuri erau situate la momentul construcției înspre periferia orașului. Între timp, oraşul s-a extins, iar noile blocuri sunt acum la distanță mare de centru.

Sunt totuşi construcții vechi. Sunt ele şi sigure?

Cel mai important avantaj este chiar cel al siguranței construcției. Bucureștiul este în plină zonă de cutremure. Astfel este normal ca la mutarea într-un bloc să îți pui întrebarea vis-à-vis de rezistența clădirii. Blocurile socialiste construite în anii ’60 sunt foarte solide.

Consider că sunt mai sigure la cutremur în comparație cu multe dintre blocurile nou construite în ansamblurile rezidențiale.

Aceste locuințe, criticate în perioada comunismului, erau extrem de mici şi cu numeroase alte hibe:lumină naturală insuficientă, tâmplărie greoaie şi cu funcționalitate redusă, lipsă de spații de depozitare.

Pot fi acestea modificate astfel încât să corespundă stilului de viață modern?

Sunt soluții, ele depind însă de experiența şi talentul designerului. Nu este vorba de o rețetă, însă amenajarea trebuie să fie caracterizată de calitate, estetică, funcționalitate şi, nu în ultimă instanță, cost mic. 6-7 mii de euro apreciez o sumă suficientă pentru amenajarea unei locuințe de 4o de metri pătrați, cât au de obicei aceste apartamente. Plecând de la faptul că este vorba de spații mici, eu aplic de fiecare dată câteva reguli clasice. Şi anume: pereți albi, oglinzi pentru a mări spațialitatea, mobilier de dimensiuni cât mai mici, de preferință alb. Am în vedere că, de fiecare dată, sunt necesare spații suficiente de depozitare, iar combinația alb-lemn natural place întotdeauna. Chiar dacă este mic, spațiul trebuie să fie degajat, neaglomerat, cu cât mai multă fluență. Nu mai mult de două maxim trei nuanțe în amenajare.

Care este cheia succesului?

Bunul gust şi căldura amenajării sunt esențiale. Acest lucru se poate obține cu câteva ingrediente, decise de designer la fața locului. De exemplu, materiale textile, pernuțe decorative, natura (la apartamentul dat ca exemplu am folosit lichenii stabilizați care, fiind cuprinși într-un cadru pe perete, ocupă un spațiu mic), lucrări de artă. Au revenit la modă. Recomand şi pentru aceste apartamente mici soluții estetice speciale, cum este tapetul sau colantele. Încă un pont: pentru mobilier şi accesorii, o soluție foarte bună este „chilipirulzilei.ro”

Citește și  Ultimul trend în amenajările interioare: plăcile ornamentale de piele naturală

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here