AQUA Carpatica, succes răsunător în procesul «Sticlei Pătrate».

2

Înalta Curte de Casație și Justiție hotărăște definitiv: STICLA PĂTRATĂ ESTE MARCĂ INREGISTRATĂ «AQUA Carpatica»

După o luptă judiciară întinsă pe parcursul a 7 ani cu o firma practic inexistentă pe piață, care a încercat să discrediteze brandul prin procese desfășurate în multiple cicluri procesuale, atât în România cât și în fața instanțelor europene, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat pe 5 octombrie 2022, hotărârea definitivă, prin care a fost respinsă acțiunea în anulare a mărcilor formulată de acel pretins competitor.

S-a constatat că nu există niciun risc de confuzie între sticla pătrată AQUA Carpatica și alte branduri. În consecință toate mărcile AQUA Carpatica sunt valabil înregistrate și oferă protecție pentru întreg teritoriul Uniunii Europene.

Această hotărâre vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit deja că desenul sticlei competitoare nu constituie o operă în sensul legii și nu poate beneficia de protecția conferită de legislația în materia dreptului de autor.

Sticla pătrată nu poate fi obiect de proprietate intelectuală al nimănui

În plus, arhetipul unei sticle pătrate – poligonale (înregistrat încă din 1866 în Statele Unite) nu poate fi obiect de proprietate intelectuală al nimănui.

De altfel, Autoritatea Europeană competentă în domeniul proprietății intelectuale (EUIPO – European Union Intellectual Property Office), familiarizată cu nenumărate sticle pătrate – poligonale și cu rolul funcțional al acestei forme, a constatat deja că există o distinctivitate clară între cele două mărci.

În urma deciziei ICCJ, Jean Valvis, fondatorul si Președinte AQUA Carpatica a declarat : „În 2016, când mulți au afirmat că AQUA Carpatica «dispare», am asigurat consumatori că brandul dispare numai când Carpații vor «dispărea».

Acum și Justiția din România și piețele internaționale ne dau dreptate!

AQUA Carpatica este un succes considerabil atât la nivel național cât și internațional, bazat pe preferințele consumatorilor care au apreciat puritatea, lipsa și conținutul scăzut de nitrați, gustul și mineralizarea izvoarelor AQUA Carpatica ca valori esențiale ale brandului.

Aqua Carpatica este prezentă în multe piețe mondiale

Această reușită extrem de importantă pentru noi ne întărește încrederea în justiție și ne consolidează forța de extindere internațională, AQUA Carpatica fiind deja prezentă în multe piețe mondiale: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia, Grecia, Emiratele Arabe, Qatar, Arabia Saudita, Israel, Japonia, Taiwan, Germania, Spania, Cipru, Elveția, Moldova.

Această validare vine coroborată cu un alt succes de răsunet înregistrat anul acesta, parteneriatul strategic dintre AQUA Carpatica și compania PepsiCo.

Mulțumim pe această cale, partenerilor noștri, Stoica & Asociații, pentru tot sprijinul extraordinar acordat, pentru consecvență, dar mai ales pentru profesionalismul dovedit.

Ce a declarat Dragoș Bogdan

Dragos Bogdan

Litigiul a avut și o importantă componentă europeană. La nivel european, contenciosul a fost purtat pe patru grade de jurisdicție: două faze la nivelul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, apoi în calea de atac în fața Tribunalului Uniunii Europene și, în final, în fața Curții de Justiție.

Argumentele noastre scrise au fost completate cu pledoariile orale și în discuțiile specifice, pe care le-am purtat cu judecătorii în ședința publică din fața Tribunalului Uniunii Europene, în care am avut onoarea și plăcerea să apăr interesele clienților mei.

În toate cele patru faze, atât Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, cât și ambele instanțe ale Uniunii Europene au decis că nu există niciun fel de risc de confuzie, iar mărcile europene ale clienților, identice celor care au făcut obiectul litigiului intern, au fost admise la înregistrare pentru întreg teritoriul Uniunii Europene.”

Soluțiile definitive din aceste dosare vor rămâne unele de referință în domeniul mărcilor tridimensionale constând în ambalajele destinate băuturilor, nu doar din România, ci și din Uniunea Europeană în ansamblul său, constituind totodată un important instrument de lucru pentru practicieni sub aspectul elementelor care pot face obiectul protejării prin marcă și drept de autor în cazul unor astfel de obiecte.

2 comentarii

  1. […] Înalta Curte de Casație și Justiție hotărăște definitiv: STICLA PĂTRATĂ ESTE MARCĂ INREGISTRATĂ «AQUA Carpatica» După o luptă judiciară întinsă pe parcursul a 7 ani cu o firma practic inexistentă pe piață, care a încercat să discrediteze brandul prin procese desfășurate în multiple cicluri procesuale,… Cititi mai multe aici: AQUA Carpatica, succes răsunător în procesul «Sticlei Pătrate». […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here