Arhitectură spectaculoasă în stațiile subterane din lume

0
Statia Komsomolskaya-Moscova

Având o arhitectură spectaculoasă și un design deosebit, unele stații de metrou din lume oferă adevărate opere de artă pentru călătorii care se deplasează cu metroul. Fie că sunt clasice, opulente sau futuriste, acestea au devenit săli de expoziții de artă eye-catching, delectând privirile trecătorilor cu artă și frumusețe în stațiile de metrou.
Delectați-vă în continuare cu cele mai spectaculoase și impresionante stații de metrou din întreaga lume. Urmăriți cu atenție detaliile și veti fi uimiți de abundența de ornamente rafinate.

Stația de metrou Syntagma, Atena din Grecia este un adevarat muzeu ce deține o colecție arheologică impresionantă. Această asociere neobișnuită își are originea din perioada de construcție a metroului când au fost dezgropate și scoase la lumină o mare varietate de vestigii istorice. Inginerii care se ocupau de proiect au colaborat cu arheologi de la Ministerul Culturii pentru a salva și clasifica cât mai multe artefacte și astfel și-au găsit locul în muzeul improvizat din incinta stației de metrou Syntagma. Staţia centrală nu are niciun panou publicitar, însă călătorii se pot delecta cu oale sau podoabe vechi expuse pe coridoare.

Kaohsiung este al doilea oraş ca mărime din Taiwan și are o stație de metrou ieşită din comun. Este vorba de Staţia Central Park– Kaohsiung, Taiwan, decorată cu spaţii verzi şi cu ornamente care imită floarea soarelui și a cărei arhitectură a fost realizată de arhitectul britanic Richard Rogersv. Această stație de metrou a fost gândită astfel încât să ofere senzația că te afli în natură.

Una dintre decorațiunile de artă publice cele mai uluitoare din lume este Staţia Formosa Boulevard din Kaohsiung din Taiwan. Când ajungi pe peron tot plafonul devine un imens vitraliu iluminat. Domul luminii din Kaohsiung City este cea mai mare construcţie publică realizată din vitralii cu un diametru de 30 de metri, descrie povestea miracolului vieții omenești și a fost concepută de Narcissus Quagliata.

Aflată în Capitala Coreei de Nord, Staţia de metrou Pyongyang se remarcă prin faptul că este decorată cu picturi ce amintesc de gloria poporului corean şi candelabre care oferă un plus de lux. Din acest motiv stațiile de metrou din Coreea de Nord se numară printre cele mai frumoase din lume.

Suedezii sunt renumiţi pentru design-ul modern astfel că pentru metroul din capitală au ales sculpturi moderne, mozaicuri şi Tunnelbana. Subteranul din Stockholm decorează cea mai lungă expoziţie de artă din lume. În acest caz Stația T-Centralen, Stockholm din Suedia seamănă cu o peșteră deoarece este săpată în stâncă cu arcade brute. Stația a fost vopsită în albastru și alb după design-ul realizat de către artistul finlandez Per Olaf Utvedt. Opera de artă datează din 1975, pereţii ciopliţi în piatră nu au fost finisaţi, ci au fost direct pictaţi, picturile fiind aplicate direct pe pereţii naturali din piatră.

Staţia napolitană Toledo a fost realizată de Oscar Tusquet Blanca, având ca temă apa şi lumina. Face parte din programul Art Stations, ce vizează transformarea pasajelor subterane în adevărate opere de artă. Staţia Toledo din Napoli este una dintre cele mai adânci linii de metrou din Napoli, ajungând la 50 metri în subteran.  A fost decorată cu mozaicuri sud-africane, linii curbe şi corpuri de iluminat spectaculoase menite să transforme metroul într-o adevarată galerie de artă.

Cunoscută pentru resursele financiare nelimitate şi construcţiile îndrăzneţe şi impunătoare, Capitala Emiratelor nu face excepție nici în ceea ce privește metroul. Cea mai interesantă staţie este Khalid Bin Al Waleed (Burjuman) din Dubai, Emiratele Arabe care are un design axat pe cele patru elemente, apă, foc, aer şi pământ și candelabre uriaşe sub forma unor meduze. Caracteristic este stilul futurist și lumina albastră care dă impresia de univers subacvatic, dar și decorațiunile extravagante combinate cu cele mai elegante elemente tradiționale cum ar fi arcade și candelabre.

Cele mai interesante și fabuloase stații de metro rămân însă cele din Rusia, Ucraina și Uzbekistan.
Rețeaua de metrou din Moscova a fost inaugurată în 1935, fiecare stație având o altă tematică și este una dintre cele mai elaborate rețele de metrou din lume. Arhitectura impresionantă și decorurile superbe fac din stațiile de metrou Komsomolskaya, Kievskaya și Novoslobodskaya cele mai frumoase stații.

Stația Avtovo din Saint Petersburg, Rusia este încărcată şi opulentă, amintind de epoca sovietică.
Stația Zoloti Vorota din Kiev, Ucraina este rezultatul unei contribuţii din partea mai multor artişti; decorul cuprinde candelabre cu becuri în formă de lumânare şi mozaicuri pe coloane, pe pereţi şi pe jos.
Stația de metrou Alisher Navoi, Tashkent din Uzbekistan denotă stilul elegant al populației musulmane locale. Finalizat în 1977, în timp ce Uzbekistan era încă parte a Uniunii Sovietice, a fost construit după ce un cutremur a distrus orașul în 1966. Cu toate că stațiile de metrou aduc aminte de arhitectura sovietică, proiectele individuale poartă amprenta culturii islamice locale. Alisher Navoi este exemplul de stand-out.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: decorreport.com, artistsinspireartists.com, internimagazine.com, wordpress.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here