Trendul american. Căsuțe în loc de căsoaie

0
Foto: Richardson Architects

O tendință care capătă din ce în ce mai mulți adepți în ultimii ani, în SUA, este construirea de case mici, comparative ca spațiu util cu o garsonieră, unde accentul este pus pe utilitate, simplitate și armonizarea arhitecturii și designului cu mediul înconjurător.

Fie că e vorba de case mici de vacanță, fie că este vorba de un refugiu în care americanii se retrag atunci când nu mai au copii de întreținut sau când sunt sătui de ipoteci și chirii, astfel de case mici, care presupun și un stil de viață minimalist, reprezintă un trend în creștere peste Ocean.

Iată mai jos câteva exemple de case mici și felul în care proprietarii lor le-au proiectat și ridicat.

1) Această casă cu o suprafață utilă de 18 metri pătrați a fost consturită de arhitecta americană Macy Miller, în localitatea Boise, din Idaho, cu ajutorul unor prieteni și al familiei. Casa este făcută să fie luminoasă, astfel încât spațiul mic nu pare restrictiv. Constă într-o cameră de zi care are și bucătărie open-space și o baie. Spațiile de depozitare sunt ascunse sub pat și în spatele frigiderului. Casa a costat 11.000 de dolari și este locuită de arhitecta de 27 de ani care a scăpat astfel de chirie.

Foto: Macy Miller
Foto: Macy Miller

2) Această casă are 19 metri pătrați și este construită în localitatea Chattanooga, din Tennessee, de soții Travis și Brittany Pyke. Cei doi nu doar locuiesc în această casă mică, dar au propria afacere de construire a acestui tip de locuințe. Casa este făcută din lemn de cedru rezistent la ploi, cu un interior făcut din lemn de pin și cedru.

Foto: Aimee Burchard
Foto: Aimee Burchard

3) Această casă plutitoare cu o suprafață utilă de 22 de metri pătrați a fost construită drept casă de vacanță de cuplul Foy și Louisa Brown din Maine. Fundația casei este realizată din tuburi plutitoare de plastic. Casa a fost ridicată apoi pe fundație. Cuplul folosește o canoe pentru a ieși din casă sau a veni acasă. Apa potabilă și menajeră este adusă după același sistem, pentru iluminat fiind folosite lumânări și lămpi cu gaz.

3
Foto: countryliving.com

4) Această luxoasă casă de 37 de metri pătrați este de fapt o casă mobilă ce poate fi tractată. Casa, produsă de firma Wheelhaus, costă 82.000 de dolari și este construită cu tot cu terasă, pe lângă dormitor, baie și living cu bucătărie deschisă.

Foto: Wheelhaus
Foto: Wheelhaus

5) Această casă mică de 24 de metri pătrați inspiră intimitate și veselie prin designul colorat și luminos. Casa, construită de firma de arhitectură Richardson Architects, este situată în nordul Californiei, pe coasta Pacificului și a fost realizată din materiale menite să reziste la precipitații și aerul umed și sărat al zonei.

Foto: Richardson Architects
Foto: Richardson Architects

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here