Asparagus, o planta de ghiveci care se ȋngrijește ușor

1

Asparagus (Asparagus densiflorus) este o specie perenă, originară din zona de coastă a sud-estului Africii de Sud unde se ȋntȃlnește pe dune, coaste și ȋn păduri.

A fost introdusă ȋn numeroase ţări, ȋn zonele calde crescȃnd afară, iar ȋn cele cu ierni reci, ȋn ghivece. Dacă nu este controlată, tinde să devină invazivă, ȋnmulţindu-se mult și eliminȃnd specii locale.

Vezi și: 7 sfaturi inteligente pentru gradinarit

Asparagus este o specie la care sexele sunt separate pe indivizi diferiţi. Produce tulpini lungi de pȃnă la 180 cm care prezintă spini axiali.

Frunzele sunt foarte mici și seamănă cu niște solzi, iar structurile cu aspect de ţepi moi, grupate cȃte 4-8, asemănătoare cu niște frunze sunt de fapt tulpini modificare care ȋndeplinesc rolul acestora.

Rădăcinile sunt fibroase, foarte ramificate și prezintă tuberculi.

Florile plantei, mici și grupate ȋn raceme, răspȃndesc un parfum plăcut. Ele au culoare albă sau roz și apar din primăvară pȃnă ȋn toamnă, dacă condiţiile de mediu sunt propice.

Temperatura și lumina sunt foarte importante pentru ȋnflorire, de multe ori, ȋn zonele temperate, plantele neproducȃnd flori.

Fructele rotunde, lucioase, cu diametrul de circa 0,5 cm sunt roșii și conţin 3 seminţe negre. Ele sunt consumate cu mare plăcere de nenumărate specii de păsări ce contribuie astfel la răspȃndirea plantei.

Atenţie! Fructele sunt toxice pentru oameni, cȃini și pisici! Contactul cu fructele poate produce dermatite.

Asparagus- ȋngrijire

Asparagus are nevoie de expunere directă la lumină, dar suportă și semiumbra. Referitor la sol, acesta trebuie să fie bogat ȋn substanţe nutritive, umed, dar bine drenat.

Iarna, se recomandă să nu se utilizeze fertilizatori, iar cantitatea de apă să fie redusă.

Se ȋnmulţește prin divizare și seminţe. Germinarea acestora are loc ȋn 3-4 săptămȃni.

Planta este sensibilă la atacul melcilor, afidelor și păianjenilor.

Cele mai căutate varietăţi de pe piaţă sunt Myersii și Sprengeri.

Sursa foto: www.seedsforafrica.co.za

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here