Atenție de unde vă cumpărați uneltele de grădină! Vameșii români au confiscat motocoase contrafăcute în China, asociate ilegal cu marca Stihl

0
STIHL-motocoase-contrafacute

Oricine are o grădină știe că pentru a o îngriji cum trebuie, este necesar să-i acorzi timp, să te pasioneze această muncă, dar și să ai unelte de calitate! Din comoditate sau din încercarea de a mai face economii, uneori ajungem să dăm banii pe diverse unelte de care avem nevoie pe lângă casă, cumpărându-le din surse care nu prezintă prea multă încredere.

Produsele unor branduri dedicate sunt deseori copiate ilegal și la o calitate mult inferioară, cum este și cazul motocoaselor de la Stihl. După ce în 2014, renumitul producător german atrăgea atenția asupra acestui fenomen de contrafacere, acesta a înregistrat o diminuare în 2015, pentru ca în 2016 să-și recapete amploarea, conform datelor vamale.

În luna februarie, la Vama din Constanța a fost semnalat un transport din China care conținea motocoase contrafăcute, prin asocieri figurative cu marca STIHL. Transportul aparținea unei firme din Râmnicu Vâlcea și fost confiscat urmând ca aceste motocoase să fie distruse. În acest caz prejudiciul a fost evaluat la 30.000 euro.

Citește și: Concurs: câștigă un fotoliu la Marea Relaxare Națională marca Lem’s!

 

La nivel național se estimează  că piața contrafăcutelor se poate ridica la 10 milioane de euro, prin prisma prejudiciilor materiale create, fără a lua în calcul impactul pe termen lung asupra brandurilor. Din punct de vedere al operării, firmele care au astfel de practici ilegale și-au sofisticat în timp metodele, unele dintre acestea ajungând să importe unelte pe  bucăți și să le asambleze aici.  Pe de altă parte, țara noastră a devenit spațiu de tranzit pentru astfel de produse, care merg pe filiere „negre” către piața din Ucraina și Moldova.

„Dacă aceste utilaje ar fi ajuns în piață ar fi putut produce pagube iremediabile în rândul utilizatorilor, deoarece sunt extrem de nesigure. Iar cine achiziționează un astfel de utilaj din piață sau de pe stradă, nu cunoaște, din păcate, riscul la care se supune. Intensificarea controalelor vamale face ca acest fenomen să fie reperat mai eficient, iar firmele care importă astfel de produse să fie sancționate penal pentru punerea lor în circulație”, a mai precizat Ioan Mezei.

„La nivel local, instituțiile de control funcționează bine, dezvoltând și acestea instrumente din ce în ce mai eficiente de control și urmărire, însă principalul actor care poate împiedica acest flagel este cumpărătorul final, care trebuie să fie conștient la ce risc enorm se supune atunci când cumpără un astfel de motoferăstrău, de pe stradă sau din piață”, mai adaugă Ioan Mezei.

Așadar, mare atenție de unde vă cumpărați uneltele de grădină!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here