Azaleea indiană, o tufă plină de flori

1

Azaleea indiană (Rhododendron simsii) este o plantă ce face parte din familia Ericaceae, familia afinului și a merișorului. Este originară din Burma, Thailanda, Tibet, Vietnam și China unde crește la altitudine de 500-2700 m, ȋn zone stȃncoase, pe malurile rȃurilor, ȋn păduri și chiar ȋn jungla malaeziană.

A fost cultivată mai ales pentru decorarea grădinilor și a ajuns ȋn Europa prin secolul XVIII.

Se folosește și ȋn medicina tradiţională asiatică și ȋn alimentaţie.

Crește sub formă de tufă cu ȋnălţime de 2-3 m și diametru de 1,5-2 m, dimensiuni pe care le atinge la vȃrsta de 5-10 ani.

Face parte din familia Ericaceae, familia afinului și merișorului.

Frunzele sale ovate, cu lungime de 5-10 cm, rămȃn verzi tot anul dacă iernile sunt blȃnde și temperaturile nu coboară sub zero grade Celsius.

Se cultivă pentru frumuseţea florilor sale care se deschid la sfȃrșitul iernii și ȋnceputul primăverii. Acestea au formă de pȃlnie și pot fi albe sau roz, cu nuanţe diferite, de la cele mai deschise pȃnă la cele mai ȋnchise. Apar ȋn vȃrful ramurilor, grupate cȃte două sau mai multe. Sunt foarte căutate de insecte.

Dacă se crește ȋn ghiveci, specia poate ȋnflori mult mai devreme, ȋn preajma Crăciunului. Unii hibrizi pot să aibă mai multe serii de flori pe parcursul unui an.

Vezi și: Arbustul cu fragute, un arbust care infloreste iarna

Azaleea indiană-ȋngrijire

Azaleea indiană nu este foarte pretenţioasă ȋn ceea ce privește condiţiile de mediu. Se aseamănă astfel cu majoritatea membrilor familiei.

Are nevoie de expunere la soare pentru circa jumătate de zi și de un sol cu pH acid, bine drenat. Poate tolera seceta, dar numai pe perioade scurte.

Este sensibilă la atacul afidelor și al omizilor, fiind necesară o verificare periodică a frunzelor sale pentru a se evita infestarea.

Sursa foto:  www.inaturalist.org

un comentariu

  1. […] Azaleea indiană (Rhododendron simsii) este o plantă ce face parte din familia Ericaceae, familia afinului și a merișorului. Este originară din Burma, Thailanda, Tibet, Vietnam și China unde crește la altitudine de 500-2700 m, ȋn zone stȃncoase, pe malurile rȃurilor, ȋn păduri și chiar ȋn… Cititi mai multe aici: Azaleea indiană, o tufă plină de flori […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here