Baia, un nou concept de design și dotare

1

Baia nu mai este o cutie dreptunghiulară dotată cu obiecte sanitare , o cada sau un duș, toate aliniate pe câte un perete. Conceptele holistice din ziua de azi oferă idei de design interior pentru structurarea spațiului. Sectorul de sanitarizare al băii o împarte pe aceasta în zone diferite de igienă, styling sau regenerare.

Baia nu a fost atât de mare precum este în ziua de astazi, iar așteptările în ceea ce privește design-ul nu s-au ridicat nicicând la nivelul din prezent. Sectorul bailor răspunde acestor asteptări cu colecții ample care iau în considerare diverse situații de instalare pentru a satisface o gama variată de preferinte pentru finisaje și decoruri. Accesoriile și interioarele atmosferice devin din ce în ce mai importante. Designerii contemporani pot alege dintr-o mare varietate de obiecte sanitare și linii de producție distincte, de la căzi de duș cu acces la nivel și gresie-tapet, până la lavoare cu forme cât mai deosebite.a8a4_gal33040f_1280x720

Viitorul băilor constă în utilizarea inteligentă a spatiului. În același timp, nu se mai pune problema unor categorii stilistice precum “Country“, “Urban Style”  sau “Retro Chic”, ci a proiectării unor concepte diferite de aspect. Întrebarea crucială pe care constructorii de case și designerii de interior trebuie să și-o adreseze nu mai este cum să doteze camera cu obiecte sanitare, ci cum să interpreteze spațiul și cum să poziționeze fiecare articol pentru o maximizare a funcției sale.

Designerii de interior nu vor fi singurii care vor adopta aceste noi abordari, ci și cei din industrie, deoarece provocarea nu va consta în crearea de articole clasice pentru baie, ci în dezvoltarea spațiilor – spații cărora le sunt alocate o întrebuințare foarte bine definită.

b10e_eos_kdj_b_1280x720Un lavoar , precum și vasul WC sau bideul, se vor încadra în conceptul de „spațiu în spațiu” – ca piese individuale într-un ansamblu de multiple elemente de mobilier sau ca o succesiune de etape corespunzătoare fiecărui moment din rutina de zi cu zi și a timpului de relaxare. Ce se obișnuia a fi considerată baia – de exemplu, acel spațiu modest în marime, bine definit și închis, în care un anumit număr de corpuri funcționale au fost instalate pe simplul principiu „aliniate de-a lungul peretelui” – se transformă într-o secvență spațială proiectată prin unități spațiale conectate sau distincte.

Toate aceste lucruri se petrec datorită schimbării nevoilor utilizatorilor de băi din zilele noastre. Nu se mai vrea acea cutie funcțională care, în mod ergonomic, satisface nevoile de bază în cel mai mic spațiu posibil, ci se vrea o cameră cu un cadru intim, în care poți desfășura diverse activități; o cameră cu zone distincte ce pot fi folosite pentru igiena, fitness, styling sau regenerare fizică și mentală.

Sursa – Bagno

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here