Biomasa – soluţia economică şi ecologică pentru încălzirea locuinţei

0

Biomasa este prima şi cea mai importantă formă de energie utilizată de om odată cu descoperirea focului. Este resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă, un combustibil derivat din plante şi animale.

CasoTeca a aflat pentru cititorii săi ce este biomasa şi la ce ajută ea. Vezi şi tu cum poţi salva natura cu ajutorul biomasei.

Biomasa se obţine din deşeurile şi reziduurile din agricultură, silvicultură şi industriile conexe, precum şi din deşeurile industriale şi urbane.

Un loc important şi o istorie lungă în generarea de energie din biomasă revine industriei prelucrării lemnului şi a hârtiei care produce o varietate de resturi de masă lemnoasă. Spre deosebire de combustibilii fosili care prin ardere sporesc cantitatea de CO2 din atmosferă, combustia biomasei lemnoase crează un bilanţ nul în ceea ce priveşte emisiile de CO2, deoarece cantitatea de dioxid de carbon eliberată prin arderea lemnului este exact cea asimilată de arbore în timpul creşterii.

Viessmann, unul dintre liderii internaţionali în producerea sistemelor de încălzire oferă clienţilor săi sisteme pe combustibil lichid sau gazos (centrale murale şi de pardoseală), sisteme care utilizează energia naturală (pompe de căldură, colectori solari) şi, nu în ultimul rând, sisteme energetice pe combustibil regenerabil (cazane cu gazeificare ce folosesc bucăţi de lemne uscate şi o gama largă de cazane automate pe biomasă în care se pot folosi combustibili solizi sau umezi).

Cum funcţionează cazanele Viessmann cu biomasa lemnoasă

Sistemele moderne de încălzire pe biomasă lemnoasă de la Viessmann sunt complet automatizate şi echipate cu dispozitive de siguranţă şi unităţi de control, pentru o funcţionare fiabilă, eficientă şi în condiţii de siguranţă.

Vitoflex 300-RF este un cazan automat pe combustibil solid, pentru peleţi din lemn, aşchii şi şpanuri din lemn, cu un conţinut de apă de maxim 35%. El se poate găsi în variante de puteri de la 150 până la 540kW, fiind adecvat pentru construcţiile noi şi pentru modernizarea caselor multifamiliale. Cu sistemul său patentat de ardere prin rotaţie, cazanul pe lemne Vitoflex 300–RF asigură  arderea avansată a lemnelor la cel mai înalt stadiu al tehnicii.

Totodată, cazanul pe lemn Vitoflex 300-UF a fost proiectat pentru condiţii de lucru solicitante (flexibilitate mare a combustibililor), având o inovaţie tehnică ce permite arderea combinată deasupra şi sub grătarul de alimentare a cazanului. Alimentarea cazanului poate fi făcută cu combustibili solizi cu un conţinut de apă de pană la 50%.

Mai mult, toate elementele grătarului sunt realizate din piese turnate din oţel inoxidabil cu pereţi groşi de înaltă calitate şi rezistenţi la temperaturi ridicate, iar focarul este căptuşit cu cărămizi refractare presate şi arse, cu un conţinut ridicat de argilă, pentru o mai mare durabilitate.

Vezi si Ecologizarea planetei prin proiectul Eficienţă Plus

Vitoflex 300-VF este dotat cu tehnică Low NOx şi dispune de o cameră de ardere construită astfel încât formează un sistem de stratificare a aerului pentru reducerea emisiilor de noxe. Disponibil intr-o gamă de puteri de la 280 până la 1700 kW, cazanul pe lemn este adecvat pentru arderea aşchiilor din lemn de molid umede, peletilor sau resturilor de lemn, cu un conţinut de apă de până la 45%

Încălzirea cu biomasă lemnoasă, combustibilul cel mai natural din lume, este o alternativă economică, eficientă şi cu o contribuţie activă la protecţia mediului înconjurător.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here