Cȃnd s-a inventat beteala?

4

Beteala din bradul de Crăciun amintește de zăpada ce se așterne peste păduri, aducȃnd cu ea liniștea iernii. Strălucirea sa ne duce cu gȃndul la poveștile cu elfii Moșului care împachetează în această perioada mii de cadouri.

Dar oare cȃnd s-a inventat beteala?

Beteala este un ornament nelipsit din bradul de Crăciun. Firele strălucitoare din plastic din zilele noastre ȋși au originea ȋn ghirlandele de argint realizate ȋn secolul XVII, ȋn Nuremberg, Germania, ţară care a dat lumii și tradiţia bradului de Crăciun.

Prima menţionare a betelii a avut loc ȋn 1610, dar inventatorul său este necunoscut. Aceasta era confecţionată din foi de argint subţiate prin lovire care erau tăiate sub formă de franjuri, constituind adevărate bijuterii ale meșterilor argintari.

În 1846, beteala a ajuns la curtea Angliei, la 50 de ani după bradul de Crăciun introdus englezilor de Charlotte, soţia de origine germană a regelui George al III-lea.

Regina Victoria ȋmpreună cu soţul său, Prinţul Albert, au fost ȋnfăţișaţi ȋn Illustrated London News lȃngă un brad de Crăciun ȋmpodobit cu beteală. Imediat după aceea, moda folosirii firelor argintii s-a răspȃndit rapid, ajungȃnd și ȋn America.

Dar cum lumȃnările cu care se decorau brazii, scoteau fum care ȋnnegrea beteala și cum argintul era scump, s-au căutat alte variante de materiale printre care un aliaj de plumb si aluminiu care ȋnsă nu a funcţionat deoarece ghirlandele erau prea grele și se rupeau repede sau hȃrtie la care s-a renunţat deoarece reprezenta un pericol de incendiu.

Aluminiul și cuprul au fost o opţiune pȃnă la ȋnceputul Primului Război Mondial cȃnd folosirea acestor metale a fost restricţionată.

În final, s-a ajuns la plumb care a rezistat pȃnă ȋn anii ’70, perioadă ȋn care s-a descoperit cȃt este de toxic, descoperire care a dus la interzicerea utilizării sale.

Astăzi, plasticul oferă nenumărate variante de culori și modele, beteala fiind realizată din PVC căruia i se aplică un tratament special pentru a-l face strălucitor.

Sursa foto: www.levisginter.org, www.victoriantradingco.com, www.etsy.com

4 comentarii

  1. […] Beteala din bradul de Crăciun amintește de zăpada ce se așterne peste păduri, aducȃnd cu ea liniștea iernii. Strălucirea sa ne duce cu gȃndul la poveștile cu elfii Moșului care împachetează în această perioada mii de cadouri. Dar oare cȃnd s-a inventat beteala? Beteala este un… Cititi mai multe aici: Cȃnd s-a inventat beteala? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here