Gaultheria, o tufă ce colorează grădina pe timp de toamnă

2

Gaultheria mucronata este o plantă originară din Tanzania, Noua Zeelandă și America de Sud unde este ȋntȃlnită din Mexic pȃnă ȋn sudul Argentinei.

Face parte din familia Ericaceae.

Numele său știinţific a fost dat de Linnaeus, ȋn anul 1735, ȋn onoarea medicului Gaultier din Quebec.

Crește sub formă de tufă cu ȋnălţime de aproximativ 1,2-1,5 m, dimensiune pe care o atinge la vȃrsta de 10-20 de ani. Frunzele alungite, au vȃrful ascuţit și rămȃn verzi tot anul.

Florile sunt mici, albe și au formă de clopoţel. Înflorește din mai pȃnă ȋn iunie atrăgȃnd numeroase insecte.

Este foarte apreciată pentru frumuseţea fructelor sale cu diametru de 1,5 cm, formă de sfere turtite și cu o culoare care variază ȋntre alb și purpuriu intens. Acestea sunt comestibile și au un ușor gust dulce. În zonele de origine, sunt folosite ca hrană de supravieţuire.

Vezi și: Mahonia aquifolium, o planta rezistenta la poluarea din orase

Gaultheria -ȋngrijire

Gaultheria este o plantă care iubește soarele și care are nevoie de un sol acid, umed, dar bine drenat. Tolerează vȃnturile, gerurile și o umiditate ridicată.

Pentru a se dezvolta armonios, se recomandă lăsarea unui spaţiu liber de cca 2m ȋn jurul său.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași, iar pentru obţinerea fructelor este necesară plantarea atȃt a unor exemplare femele cȃt și a unora mascule.

Se recomandă purtarea manușilor de protecţie cȃnd se realizează toaletarea plantei.

Există multe varietăţi de Gaultheria, planta fiind foarte apreciată pentru aranjamentele din grădini, parcuri și aliniamente stradale și pentru formarea gardurilor vii.

Dintre cele premiate de Royal Horticultural Society amintim: Bell’s Seedling cu fructe roșu aprins, Crimsonia cu fructe de dimensiuni mari, Mulberry Wine cu fructe purpurii si Wintertime cu fructe albe.

Sursa foto: www.bogront.se

 

2 comentarii

  1. […] Gaultheria mucronata este o plantă originară din Tanzania, Noua Zeelandă și America de Sud unde este ȋntȃlnită din Mexic pȃnă ȋn sudul Argentinei. Face parte din familia Ericaceae. Numele său știinţific a fost dat de Linnaeus, ȋn anul 1735, ȋn onoarea medicului Gaultier din Quebec.… Cititi mai multe aici: Gaultheria, o tufă ce colorează grădina pe timp de toamnă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here