Căldăruşa, o floare delicată asemănată cu gheara unui vultur

1

Căldăruşa (Aquilegia vulgaris) este o plantă originară din Europa, ȋnrudită cu piciorul cocoşului. Datorită frumuseţii sale, a fost introdusă ȋn Statele Unite unde s-a răspândit rapid, ȋn prezent făcând parte din floara spontană.

Tulpina ajunge la 50-90 cm lungime. Florile cu formă de clopoţel, au 5 petale albastru-violet şi prezintă pinteni subţiri, orientaţi posterior, cu lungime de 5 cm. Această caracteristică stă la originea numelui ştiinţific al specie, cuvântul aquila din limba latină, ȋnsemnând vultur şi făcând referire la forma ghearelor păsării. Tufele ȋnfloresc primăvara, din aprilie până ȋn mai, atrăgând o mulţime de fluturi.

Frunzele sunt lobate, verzi-albăstrui pe partea superioară şi verzi-gălbui pe cea inferioară.

Căldăruşa –sfaturi de ȋngrijire:

  • Se dezvoltă bine pe soluri nisipoase-argiloase, umede, dar bine drenate, cu pH neutru, expuse soarelui sau parţial umbrite.
  • Seminţele se plantează la distanţă de 40-50 cm una de cealaltă, ȋn aprilie-iunie sau toamna, ȋn octombrie-noiembrie. Dacă se seamănă primăvara, planta va ȋnflori ȋn al doilea an.
  • Cum specia este sensibilă la atacul afidelor se recomandă supravegherea şi aplicarea tratamentelor corespunzătoare, prescrise de specialişti.
  • Pentru prelungirea perioadei de ȋnflorire se ȋndepărtează florile uscate.
  • Dacă seva intra ȋn contact cu pielea provoacă iritaţii astfel ȋncât ȋn timpul manipulării, se recomandă purtarea mănuşilor de protecţie. Fiind toxică, planta este ocolită de iepuri şi căprioare.

Pe piaţă există multe varietăţi, cu flori simple sau duble, fără pinteni, cu culori diverse, de la albastru, la alb, roşu, violet şi roz.

Căldăruşa se foloseşte pentru formarea bordurilor florale, pentru decorarea stâncăriilor, a grădinilor ȋn stil rustic, dar şi ca floare tăiată, rezistând câteva zile ȋn glastră.

Un plic cu seminţe de căldăruşa costă 4 lei pe https://www.emag.ro/.

Citeşte şi https://casoteca.ro/toporasii-premiul-trubadurilor

Sursa foto: https://theoriginalgarden.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here