Casa arcuită spre cer

0

Fațada acestei case din Cracovia, Polonia, este arcuită vizibil spre cer pentru a face loc unui garaj. Construcția numită Domo Dom a fost realizată de arhitectul Tadeusz Lemański, proprietarul dorind integrarea garajului în locuință în ciuda normelor locale care impun anumite dimensiuni și forme pentru case.

“Ideea a fost ca fiecare cameră să fie construită în așa fel încât să nu își piardă funcționalitatea, iar în același timp casa trebuie să respecte regulile de construcție din zonă, care impun folosirea acoperișurilor clasice”, a explicat Tadeusz Lemański. Astfel, arhitectului i-a venit ideea de a curba fațada și a o ridica pentru a integra garajul sub ea. În interiorul casei, pe această parte a fost amenajat dormitorul.

Căminul asimetric este situat într-un cartier de la marginea pădurii Wolski, în vestul Cracoviei. Panourile utilizate pentru exterior sunt fabricate din zinc și titan, iar contrastul dintre gri și negru evidențiază porțiunea garajului.

Având în vedere că ușa garajului ocupă fațada, intrarea principală a casei se află pe una dintre laterale și conduce într-un hol compact, care are în partea stângă living combinat cu bucătărie, în față o baie, iar în dreapta o scară care urcă spre dormitor. Aici, forma neobișnuită a design-ului face ca tavanul să fie foarte aproape de podea într-un anumit punct. De asemenea, living-ul are ieșire către terasă și peluză.

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: dezeen.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here