Cum ar putea arăta primul oraș subacvatic

0

Shimizu Corp. este o companie japoneză pentru care un oraș subacvatic înseamnă găzduirea a circa 5.000 de locuitori într-o sferă imensă, care ar putea trăi acolo în același confort ca și la suprafață. Potrivit reprezentanțior companiei, sferele vor pluti pe apă și vor putea coborî în adâncime circa 14 km, de-a lungul unei spirale, când vremea de la suprafață s-ar înrăutăți.

Spirala va fi conectată sub apă la un centru de cercetare care pe de-o parte se va ocupa cu excavări pentru a extrage metale prețioase din adâncime și pe de altă parte va crea energie pentru orașul din sferă, folosind diferențele de temperatură ale apei oceanului. Spirala va avea și rol de protecție împotriva curenților subacvatici. Apa potabilă desalinată va fi obținută prin presiune hidraulică, iar în jurul structurii vor fi amenajate crescătorii de pești.

Arhitectura orașului subacvatic a fost concepută cu ajutorul unor cercetatori din diferite instituții japoneze, iar potrivit estimărilor tehnologia necesară implementarii acestui proiect va fi dezvoltată până în 2030, în urma unei investiții de circa 26 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, compania Shimizu are în vedere și dezavantajele, cum ar fi creșterea nivelului apei și dispariția habitatelor.

Niponii au anunțat acest proiect grandios după ce constructorii de la Obayashi Corp., dezvăluiseră în 2012 că până în 2050 intentionează să construiască un lift extrem de înalt, care va putea transporta oameni de pe pământ direct în spațiul cosmic.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: inhabitat.com 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here