Cât de dăunător este iluminatul cu LED?

2

Foarte multe orașe și-au modernizat recent iluminatul stradal şi au optat pentru LED-uri albe şi un nivel ridicat de lumină albastră, însă mulţi specialişti contestă această soluţie care nu asigură siguranţa pietonilor şi conducătorilor auto.

Tendința cea mai evidentă din iluminat din ultimii ani este extinderea sistemelor ce folosesc ca sursă LED-urile, acestea prezentând mai multe beneficii şi înlocuind  rapid lămpile cu incandescență și pe cele cu descărcare în gaze.

Spectrul luminii produse de LED-uri diferă însă sub stanțial de cel al luminii naturale deci reproducerea luminii naturale este dificilă, confortul vizual este afectat de acest aspect iar un sistem cu LED este mai scump pentru că se cumpără și o sursă de alimentare. O tendință majoră este extinderea sistemelor de control al iluminatului cu LED, atât în cazul iluminatului stradal cât și în cazul iluminatului interiorului clădirilor, inclusiv a celor rezidenţiale.

Efectele negative cunoscute ca „efecte biologice ale radiației luminoase” sunt un subiect de controverse și continuă să alimenteze pe bună dreptate scepticismul multora privind iluminatul, ştiut fiind că radiațiile optice generate de majoritatea surselor de lumină sunt incoerente în afară de laser.

Printre posibilele efecte biologice negative ale radiaţiei luminoase se pot enumera: cataracta de infrared (afectează ochii şi lentila cristalină), fotocheratita (ochii, corneea), fotoretinita (ochii, retina), leyiunea termic[ a retinei, cataracta de ultraviolet (lentilă ochi, cristalină), eritem de ultraviolet (piele), etc.

Pentru iluminat în special cel stradal, mulţi specialişti consideră că generarea luminii albe prin utilizarea de fosfor (Ce:YAG) împreună cu un chip LED albastru prezintă două mari probleme: disconfort ca urmare a calității culorii (prezența componentei albastre) și strălucire ca urmare a dimensiunii emisiei de lumină. ce pot provoca o strălucire puternică, cu efect de constricție pupilară. Pentru circulația rutieră acest lucru poate cauza probleme de circulație în condiții de siguranță atât a conducătorilor auto dar și a pietonilor.

Avem nevoie să iluminăm nu numai străzile, activitățile industriale sau comerciale dar și propriile noastre case. Justificarea economiei de energie desconsiderând riscul cauzat de o iluminare de proastă calitate trebuie analizată cu seriozitate. Iluminatul cu LED poate fi ideal doar atunci când este proiectat dar și implementat corespunzător.

Citește și Cum și de ce să decorezi cu becuri LED în toată casa

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here