Cătuşnica, planta care atrage pisicile ca un magnet

1

Cătuşnica (Nepeta cataria) este o plantă meliferă, medicinală, după care se dau ȋn vânt pisicile.

Originară din Europa, sud-vestul şi centrul Asiei, a fost introdusă şi ȋn SUA şi Canada. Se ȋntâlneşte pe câmpuri, margini de drum, terenuri abandonate şi pe malurile apelor dulci.

Numele speciei provinde de la numele oraşului italian Nepete din nordul Romei, oraş care ȋn antichitate era centrul civilizaţiei etrusce.

Cătuşnica-ȋngrijire

Cătuşnica este o plantă perenă ce se dezvoltă bine pe soluri cu pH neutru, acid sau alcalin, cu umiditate medie, bine drenate, expuse soarelui sau parţial umbrite. Rezistă la geruri, nefiind afectată nici de temperaturi de -25 grade Celsius.

Florile sunt albe, lila, roz sau albastre şi stropite cu puncte de culoarea lavandei. Frunzele au formă de inimă şi culoare verde-gri. Planta ȋnfloreşte din iulie până ȋn noiembrie, iar seminţele se pot recolta ȋn perioada septembrie-octombrie.

Se poate ȋnmulţi şi prin divizarea tufei.

Cătuşnica este folosită ca plantă aromată, medicinală, repelent pentru insecte (ex. afide, ţânţari) şi plantă meliferă. Frunzele au miros asemănător cu al mentei, adăugându-se proaspete, ȋn sosuri, supe sau mâncăruri. Ca plantă medicinală este utilizată pentru tratarea răcelilor, lipsei somnului şi a stărilor de anxietate. Ȋn anii ’60 planta a fost consumată ca drog.

Cătuşnica mai este cunoscută şi sub numele de iarba mâţei, substanţa nepetalactonă pe care o conţine, atrăgând pisicile ca un magnet. Mecanismele exacte prin care acest compus chimic acţionează asupra felinelor nu se cunosc, dar studiile au demonstrat că declanşază răspunsuri asemănătoare cu ale hormonilor sexuali.

Planta produce nepetalactonă pentru a se proteja de insectele dăunătoare. Aceasta este prezentă ȋn frunze, flori şi tulpină.

Pasionaţii de grădinărit includ deseori cătuşnica printre florile cultivate pentru a evita folosirea insecticidelor.

Pe piaţă există mai multe varietăţi, de exemplu “Citridora” care are un miros asemănător cu al lămâiei, fiind atractivă pentru oameni, dar puţin atractivă pentru pisici.

Un plic cu seminţe de cătuşnica costă 9, 27 lei pe https://www.emag.ro/

Sursa foto: https://theoriginalgarden.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here